Doua bombardiere strategice rusesti Tu-160 au aterizat miercuri pe un aeroport militar din Venezuela, anunta agentia rusa de presa RIA Novosti. Anuntul, de natura sa alimenteze tensiunile Rusia-SUA, a fost facut de Ministerul rus al Apararii.

Tu-160 este un bombardier supersonic care-si poate lovi tinta atit cu incarcatura nucleara, cit si cu arme conventionale. Potrivit declaratiei de presa a Ministerului, bombardierele vor participa la zboruri de antrenament in Venezuela "in urmatoarele zile", urmind a se intoarce la bazele din Rusia.

"In zborul catre Venezuela, cele doua bombardiere au fost insotite de avioane de lupta ale NATO", a mai anuntat Ministerul rus al Apararii.

Rusia anuntase inca de luni ca va deplasa "temporar" in Venezuela avioane militare in cadrul exercitiilor militare comune ale Rusiei si Venezuelei in apele teritoriale venezuelene.

Chavez este unul dintre cei mai cunoscuti critici ai SUA. In ultimii doi ani, el s-a apropiat tot mai mult de Kremlin, Venezuela devenind unua dintre pietele de desfacere pentru armamentul rusesc.