Kim Jong-Il si-a lasat poporul "cu ochii in soare" de Ziua Nationala a Republicii Populare Democrate Coreene (Coreea de Nord), alimentand astfel zvonurile potrivit carora liderul de la Phenian a suferit recent un atac cerebral. Potrivit agentiei nipone Kyodo, citata de AFP, liderul nord-coreean nu si-a facut aparitia la impresionanta parada militara de marti, care a marcat implinirea a 60 de ani de la crearea RPDC.

De asemenea, un oficial din cadrul serviciilor de informatii occidentale, citat de Reuters, a anuntat ca "este posibil ca Kim Jong-Il sa fi avut o problema majora de sanatate, cel mai probabil a suferit un atac cerebral". Din acest motiv, mai multi medici chinezi au fost mobilizati in capitala nord-coreeana.

In varsta de 66 ani, Kim Jong-Il ar suferi de diabet si de probleme cardiace, insa nicio informatie referitoare la starea sa de sanatate nu a aparut in presa oficiala nord-coreeana. Acesta nu si-a mai facut aparitia in public de la 14 august, cand a inspectat o unitate militara.

Liderul absolut a preluat puterea de la tatal sau, Kim Ir-Sen. Desi presa nord-coreeana a adus de multe ori in discutie subiectul unui transfer ereditar al puterii catre unul dintre fiii dictatorului, Kim Jong-Il si oficialii de la Phenian au refuzat sa vorbeasca concret despre un succesor.

Daca initial toata lumea il vedea pe fiul cel mai mare al lui Jong-Il, Kim Jong-Nam, ca fiind marele mostenitor, zvonurile au fost spulberate dupa ce acesta a cazut in dizgratia tatalui sau, din cauza ca a fost expulzat din Japonia in 2001, unde intrase pe baza unui pasaport fals.

Astfel, privirile s-au indreptat spre ceilalti doi posibili succesori, Kim Jong-Chul, in varsta de 26 de ani, si Kim Jong-Woon, de 24 de ani, fratii vitregi ai lui Jong-Nam.