Oamenii de stiinta implicati in cel mai amplu experiment stiintific organizat vreodata - menit sa recreeze fortele care au creat universul dupa Big Bang - au primit amenintari cu moartea de la persoane care se tem ca savantii vor provoca sfarsitul lumii, informeaza Telegraph.co.uk, citat de Mediafax.

Experimentul va fi lansat miercuri, cand mecanismul - in valoare de 5 miliarde de euro - care va recreea fortele care au rezultat dupa Big Bang si au dus la formarea universului va fi pornit la Cern, langa Geneva, unde se afla sediul organizatiei europene de cercetare nucleara. Cativa dintre cercetatorii implicati in experiment au declarat ca au primit e-mailuri si telefoane de amenintare din partea unor reprezentanti ai opiniei publice, care se tem ca dispozitivul ar putea provoca cutremure sau tsunami care ar putea distruge lumea.

Cu ajutorul masinii, cercetatorii vor simula conditiile nasterii universului, acum 14 miliarde de ani, determinand ciocnirea protonilor la o viteza de sapte ori mai mare decat cea obtinuta la ultimul experiment de acest gen. Ei spera ca prin acest test sa gaseasca dovezi ale dimensiunilor extra-spatiale, creeand mici gauri negre care sa "clipeasca" in interiorul si in afara spatiului cunoscut.

Proiectul a atras si reactii adverse din partea scepticilor, ingrijorati de siguranta experimentului. Profesorul Otto Rossler, chimist german, care a initiat impreuna cu alti colegi de breasla o tentativa de a opri proiectul in instanta, s-a declarat ingrijorat de perspectiva realizarii gaurilor negre care ar "putea inghiti planeta din interior". Conform altor experti, temerile savantului sunt nefondate.

Acceleratorul de particule va determina o viteza a protonilor egala cu 99,99% din viteza luminii. Cand doi protoni intra in coliziune, ei genereaza o temperatura de 100.000 de ori mai fierbinte decat cea a soarelui, concentrata intr-un spatiu minuscul.