Candidatul republican a preluat conducerea in preferintele electoratului american, fiind cotat cu 50% din preferintele de vot ale alegatorilor inregistrati, fata de 46% cat detine democratul Barack Obama, potrivit unui sondaj publicat de USA Today. Acesta este cel mai mare avans detinut de McCain din ianuarie si este datorat conventiei republicane care a avut loc saptamana trecuta la St.Paul, unde candidatul pentru functia de vicepresedinte, Sarah Palin, pare sa fi facut diferenta, noteaza USA Today.

Sondajul a fost realizat de Gallup imediat dupa conventia republicana, eveniment inainte de care Obama era cotat cu un avans de 7%.

"Conventia republicana s-a bucurat de un succes deosebit si, cel putin initial, alegerea lui Sarah Palin a facut diferenta", spune analistul Larry Sabato, de la University of Virginia. "Acum, detine un avantaj mult mai mare decat si-ar fi inchipuit cineva", a adaugat el.

In orice caz, o analiza a sondajelor realizate dupa conventiile politice, incepand cu 1960, arata ca opiniile electoratului nu raman neschimbate pana la momentul alegerilor. "Poti, la fel de bine, sa arunci o moneda in aer pentru a realiza o predictie. Este surprinzator cat de repede sunt uitate aceste momente", a declarat analistul american.

Legaturile republicanilor cu presedintele Bush raman o vulnerabilitate in fata alegatorilor. Sondajul citat arata ca 63% dintre respondenti sunt ingrijorati ca McCain ar putea promova politici similare celor stabilite de actualul presedinte al Statelor Unite, in conditiile in care doar 33% dintre subiecti aproba politicile lui Bush.

In noul sondaj, realizat in perioada vineri-duminica, McCain il devanseaza pe Obama cu 54%-44% in randul alegatorilor care, cel mai probabil, se vor prezenta la vot. Sondajul a fost realizat pe 1.022 de persoane, dintre care 959 alegatori inregistrati si are o marja de eroare de +/- 3%.

Principalele cifre:

  • Inaintea conventiei, 47% dintre republicani se declarau mai putin convinsi sa mearga la vot. Dupa conventie, procentul a crescut la 60%, schimbare ce naruie unul dintre avantajele cheie ale democratilor, entuziasmul de a se prezenta la vot (67%)
  • Guvernatorul de Alaska, Sarah Palin, prea putin cunoscuta la nivel national inainte de a fi nominalizata in urma cu 10 zile, a generat o reactie foarte puternica in randul votantilor, in conditiile in care 29% dintre ei declara ca acum ar vota mai degraba cu McCain
  • Alegerea lui Obama, senatorul Joe Biden, a generat un scor de 14% in atragerea votului de partea democratilor
  • Discursul lui McCain a avut un rating mai mic decat cel sustinut de Obama: 15% au caracterizat discursul republicanului ca fiind "excelent", fata de 35%, cat a obtinut Obama.