Rusia ar putea disloca in regiunea Kaliningrad sisteme de armament de mare precizie si ogive nucleare tactice, ca raspuns la amplasarea in Polonia si Cehia a elementelor sistemului american de aparare aeriana. Ideea este discutata in comisia Dumei de stat pentru aparare, scrie Gazeta.ru.

Potrivit sefului comisiei, generalul Viktor Zavarzin, "exista mijloace si forte, noi tipuri de armament" care pot fi instalate in apropierea Poloniei. "Este nevoie de un program de modernizare si perfectionare a fortelor si mijloacelor care sunt in regiunea Kaliningrad in momentul de fata. Acest lucru se refera la unitatile de coasta, de pe apa si de pe uscat", a adaugat el.

Unii analisti militari considera insa ca o astfel de strategie este gresita. "Ce rost are sa amplasezi asemenea sisteme, precum Iskander, cand orice tinte de pe teritoriul Poloniei sau al Cehiei pot fi nimicite in cateva minute de aviatia strategica, de toate celelalte mijloace", s-a intrebat, retoric, analistul militar Vladimir Evseev.

In opinia lui, "nu trebuie plasate nici un fel de arme nucleare pe teritoriul Kaliningradului. Poate fi data o noua misiune sistemelor de racheta cu stationare terestra de tip Topol-M, de pe teritoriul Rusiei europene, sau sa se modifice destinatia ogivelor nucleare din dotarea flotei de submarine a Rusiei".