Presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, a amenintat miercuri ca va dizolva Parlamentul si va organiza alegeri anticipate, daca blocul premierului Iulia Timosenko si fortele pro-ruse nu ajung la un acord in urmatoarele 30 de zile, relateaza AFP.

"Daca acest lucru nu se intampla, voi utiliza dreptul constitutional de a dizolva Parlamentul si de a decreta alegeri anticipate", a afirmat Iuscenko, intr-o declaratie televizata.

In noaptea de marti spre miercuri, partidul prezidential si-a anuntat iesirea din coalitia pro-occidentala pe care o forma cu blocul Timosenko. Decizia vine dupa ce blocul Timosenko si opozitia pro-rusa au adoptat un pachet de legi care faciliteaza procedura de destituire a sefului statului si reduce puterile acestuia in favoarea Guvernului.

Iuscenko a denuntat acest vot, afirmand ca "in Parlament se desfasoara o lovitura de stat constitutionala si politica. Aceasta lege instaureaza dictatura primului-ministru", a spus el.

Timosenko: presedintele se comporta iresponsabil

Iulia Timosenko il acuza insa pe presedintele Iuscenko ca a provocat distrugerea coalitiei de guvernare.

"Regret ca presedintele se comporta de o asemenea maniera iresponsabila. La cererea sa, coalitia a fost distrusa", a declarat ea, adaugand ca Guvernul pe care il conduce va continua sa-si faca datoria.

Potrivit Constitutiei ucrainene, daca noua coalitie nu este oficial inregistrata in 30 de zile de la dizolvarea aliantei precedente, presedintele poate dizolva Parlamentul.

In cazul unor alegeri anticipate, Timosenko nu are nicio garantie ca va ocupa din nou postul de prim-ministru, noteaza AFP.

Pe de alta parte, o coalitie oficiala cu fortele pro-ruse ar putea fi o lovitura dura pentru popularitatea de care se bucura in prezent Iulia Timosenko.