Liderii Uniunii Europene au convenit luni sa amane negocierile pe tema unui nou parteneriat intre UE si Rusia, pana ce Moscova isi va retrage trupele in pozitiile anterioare izbucnirii conflictului din Georgia, transmit agentiile internationale de stiri.

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a declarat luni dupa Consiliul European extraordinar dedicat crizei din Caucaz ca "reuniunea nu a fost indreptata impotriva Rusiei, dar atitudinea acestei tari a reusit sa creeze o ingrijorare profunda in Europa". Uniunea Europeana condamna reactia disproportionata a Rusiei, careia i se cere "sa aplice scrupulos planul in 6 puncte".

Presedintele Frantei, tara care asigura presedintia Uniunii Europene, a mai anuntat ca vor fi acordate noi ajutoare internationale si va fi organizata o conferinta internationala referitoare la reconstructia Georgiei. De asemenea, UE va accelera crearea unor mecanisme internationale, "pentru a se asigura ca partile isi respecta angajamentele".

Anterior, potrivit proiectul de declaratie al summitului UE se anunta ca se ia in calcul revizuirea relatiilor cu Rusia, in lumina interventiei Moscovei in Georgia.

"Odata cu criza din Georgia, relatiile dintre UE si Rusia au ajuns la un punct de rascruce", potrivit draftului declaratiei, obtinut de Reuters.

Revizuirea relatiilor "poate conduce la decizii privind continuarea discutiilor asupra viitorului relatiilor dintre Uniune si Rusia in diferite domenii", se arata in documentul citat.

Textul de cinci pagini condamna ferm decizia Rusiei de a recunoaste independenta regiunilor separatiste Osetia de Sud si Abhazia si cere celorlalte state sa evite un asemenea gest.

Textul nu contine nicio referinta insa asupra unor sanctiuni impotriva Moscovei. "Consiliul European este profund ingrijorat de conflictul deschis care a izbucnit in Georgia", arata documentul citat, vorbind despre "reactia disproportionata a Rusiei".