Liderii Uniunii Europene se reunesc de urgenta, la Bruxelles, pentru a gasi o pozitie comuna fata de operatiunile militare ruse din Georgia si fata de recunoasterea, de catre Moscova, a independentei republicilor separatiste Abhazia si Osetia de Sud. "Atasamentul Rusiei fata de o relaţie de intelegere si cooperare cu restul Europei reprezintă o problema" - a afirmat Nicolas Sarkozy in invitatia adresata omologilor sai din celelalte 26 de state membre.

Presedintia franceza a Uniunii a reiterat, dumica, faptul ca mesajul catre Rusia va fi unul ferm, insa nimeni nu trebuie sa se astepte la impunerea de sanctiuni. Seful diplomatiei franceze anunta insa ca ar putea fi inghetate temporar negocierile pe tema noului Acord Strategic de Parteneriat cu Rusia.

Tot duminica, seful statului francez a avut o convorbire telefonica cu omologul sau rus, Dmitri Medvedev. Potrivit Biroului de Presa de la Kremlin, cei doi au vorbit despre probleme privind "garantarea regimului securitatii in zonele din jurul Abhaziei si Osetiei de Sud", dar si despre consolidarea pozitiei observatorilor militari internationali.

La lucrari vor participa si presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu.