Autoritatile americane sunt in stare de alerta, dupa ce uraganul Gustav ameninta sa loveasca Louisiana si Texas. "Furtuna se afla deja deasupra deltei fluviului Mississipi si avanseaza spre interior, in New Orleans" - au anuntat meteorologii.

New Orleans s-a transformat intr-un "oras-fantoma" si nu mai are decat 10.000 de locuitori, dupa ce sute de mii de oameni au plecat din localitate pentru a se pune la adapost, a declarat primarul orasului, Ray Nagin. El a ordonat evacuarea totala din New Orleans si l-a numit pe Gustav "uraganul secolului".

Partidul Republican a anuntat ca isi va reduce semnificativ activitatile in ziua de deschidere a Conventiei Nationale a partidului, din cauza uraganului. In cadrul lucrarilor, desfasurate la Saint Paul, Minnesotta, urmeaza sa se desemneze oficial tandemul senatorul de Arizona, John McCain si guvernatorul statului Alaska, Sarah Palin, pentru candidatura partidului la alegerile din 4 noiembrie.

Conventia Nationala a Partidului Republican se va desfasura fara participarea presedintelui George Bush, care a anuntat ca va pleca, luni, in Texas, pentru a supraveghea operatiunile de urgenta impuse de uraganul Gustav. Liderul de la Casa Alba a precizat ca nu va merge in statul Louisiana, pentru a nu deturna resursele necesare in operatiunile impuse de trecerea uraganului. Intr-o alocutiune televizata, presedintele Bush a avertizat ca exista riscul unor inundatii de proportii.

In urma cu trei ani, cand uraganul Katrina a produs pagube importante in New Orleans, presedintele si administratia americana au fost dur criticati pentru incapacitatea de a face fata situatiei.