Premierul rus Vladimir Putin a declarat joi ca Statele Unite au incurajat conflictul din Georgia pentru a distrage atentia alegatorilor de la razboaiele din Irak si Afganistan si pentru a ajuta astfel candidatul republican in cursa pentru Casa Alba. Putin a facut aceste acuzatii intr-un interviu in exclusivitate acordat postului american de televiziune CNN, citat de NewsIn.

"Daca am inteles bine ..., cineva din Statele Unite a creat acest conflict special pentru ca situatia sa se inrautateasca si pentru a crea un avantaj in favoarea unuia dintre candidatii in cursa stransa pentru functia de presedinte", a declarat Putin.

Spunand ca are aceste informatii de la oficiali rusi din Ministerul Apararii, Putin a declarat ca Statele Unite au incurajat Georgia sa atace regiunea separatista Osetia de Sud, atac caruia Rusia i-a raspuns cu o contraofensiva de amploare, bombardarea si ocuparea unei parti din teritoriul georgian.

Premierul rus a afirmat de asemenea ca in Georgia, pe teren, ordinele erau date de americani.

"Partea americana nu numai ca nu a putut opri conducerea georgiana de la acest act criminal. In realitate, partea americana a inarmat si format armata georgiana. "De ce sa cauti o solutie dificila de compromis in procesul de pace? Este mai usor sa inarmezi una dintre parti si sa o provoci sa ucida partea cealalta", a spus el.

Casa Alba a respins afirmatiile lui Putin, calificandu-le drept "irationale".

Republicanul McCain s-a pozitionat clar in favoarea Georgiei inca de la inceputul conflictului, facand declaratii extrem de ferme la adresa Rusiei, spre deosebire de Obama, care era in vacanta la momentul declansarii crizei si a cerut in prima faza ambelor tabere sa inceteze ostilitatile.

Pentru Obama, Rusia "nu este nici inamic, nici un aliat apropiat", dar este o tara asupra careia trebuie sa continue presiunile pentru mai multa democratie.

In schimb, McCain vrea ca Rusia sa fie exclusa din G8. Foarte critic la adresa fostului presedinte Vladimir Putin pe care il considera "un om periculos", el acuza Kremlinul ca vrea sa refaca "imperiul rus".