Rusia a testat joi o racheta Topol, capabila sa penetreze sistemele de aparare antiracheta, au anuntat agentiile ruse de presa, citand fortele strategice nucleare.

"Fortele strategice nucleare si fortele spatiale au efectuat, la ora 14:36, ora Moscovei, pe cosmodromul Plesetsk, un test de rutina a unei rachete balistice intercontinentale Topol", a declarat purtatorul de cuvant al fortelor strategice, Alexandre Vovk, citat de AFP.

Racheta a atins cu succes tinta din peninsula Kamceatka, la o distanta de 6.000 de km.

"Testul a demonstrat capacitatea rachetei de a atinge, foarte precis, obiective puternic protejate", a spus oficialul rus.

Testul precedent a avut loc in 8 decembrie 2007. Topol-M, denumita SS-27 de NATO, este o racheta strategica de 22,7 metri lungime, cu un diametru de 1,95 metri si o greutate de

de 47,2 tone.

Replica la scutul antiracheta din Polonia?

Testul efectuat de Rusia vine dupa ce Statele Unite si Polonia au semnat, miercurea trecuta, un acord, dupa aproape 18 luni de negocieri, privind amplasarea de componente ale sistemului defensiv antiracheta american pe teritoriul polonez.

Potrivit acordului, 10 interceptoare de rachete capabile sa anihileze posibile atacuri cu rachete balistice cu raza lunga de actiune vor fi amplasate la o baza militara din apropierea Marii Baltice. Atat Polonia, cat si Statele Unite au precizat ca sistemul american nu reprezinta o amenintare pentru Rusia.

Statele Unite vor putea instala pe teritoriul polonez, in 2012, rachete de interceptare, capabile sa distruga in zbor eventuale rachete balistice cu raza lunga de actiune. Sistemul este conectat la un radar puternic ce va fi instalat in Cehia, in urma unui acord semnat in 8 iulie.

Rusia considera scutul antiracheta o amenintare la adresa securitatii sale

Aceste elemente completeaza un sistem aflat deja in functiune in Statele Unite, Groenlanda si Marea Britanie, destinat sa protejeze teritoriul american de eventuale amenintari din partea unor tari imprevizibile, precum Iranul.

Insa Moscova il considera o amenintare pentru securitatea sa si avertizeaza ca va riposta la instalarea de contingente americane echipate cu sisteme antiracheta in fosta sa zona de influenta.

Conflictul dintre Rusia si Georgia a determinat Statele Unite sa faca unele concesii Varsoviei in acest dosar, pentru a grabi incheierea negocierilor. Acest lucru a fost considerat un argument in plus pentru Moscova in sprijinul teoriei sale ca scutul vizeaza in realitate Rusia. De altfel, baza antiracheta din Polonia din cadrul scutului american va fi baza militara americana cea mai apropiata de frontierele Rusiei.

Saptamana trecuta, in plin conflict ruso-georgian, un inalt oficial militar rus a declarat ca acceptand sa gazduiasca elemente ale scutului, Polonia a devenit o "tinta prioritara" pentru Rusia si a subliniat ca doctrina militara rusa permite folosirea armelor nucleare in cazuri precum cel al Varsoviei. Pentagonul a minimalizat insa aceste amenintari.