Senatorul de Illinois, Barack Obama, a fost nominalizat oficial, miercuri, candidatul Partidului Democrat la functia de presedinte al Statelor Unite. Nominalizarea sa, realizata prin asa-numita "aprobare cu urale", a fost propusa de Hillary Clinton, fosta contracandidata in cursa pentru Casa Alba. Senatorul de culoare a acceptat nominalizarea democratilor pentru alegerile din 4 noiembrie.

Clinton, al carei nume s-a aflat pe buletinele de vot ale delegatilor la Conventie, a solicitat oprirea numaratorii si nominalizarea lui Obama pentru Casa Alba. Presedintele Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, a cerut delegatilor sa voteze cu "aye" daca doresc nominalizarea senatorului de culoare, lucru acceptat de majoritatea participantilor.

Barack Obama devine astfel primul candidat de culoare propus pentru functia de lider al Administratiei de la Washington din partea unuia dintre cele doua partide majore din Statele Unite.

Asa-numitul roll call al delegatilor s-a desfasurat miercuri. Potrivit statutului Partidului Democrat, in ordine alfabetica, statele anuntau pentru care dintre candidati isi dau votul. Un candidat are nevoie de 2.210 delegati pentru a fi nominalizat oficial pentru Casa Alba.

In momentul in care statul New York trebuia sa anunte caruia dintre candidati ii va oferi voturile, Hillary Clinton a propus ca roll call-ul sa fie suspendat iar delegatii sa sustina nominalizarea lui Barack Obama. In cursul diminetii de miercuri, senatoarea de New York a anuntat ca le permite delegatilor care au sprijinit-o sa voteze cum cred de cuviinta.

Numaratoarea voturilor delegatilor a indicat faptul ca majoritatea statelor votase cu Barack Obama, insa Hillary Clinton a primit si ea voturi.

Analistii sustin ca interventia lui Clinton indica faptul ca tabara sa si cea a lui Obama au reusit sa ajunga la un compromis, care unifica partidul si sporeste sansele candidatului democrat pentru Casa Alba. Aceasta in ciuda faptului ca o parte dintre sustinatorii lui Hillary au anuntat ca vor vota pentru republicanul John McCain in alegerile din noiembrie.

Barack Obama a ajuns miercuri la Denver si a facut o vizita surpriza la Pepsi Center, unde se desfasoara Conventia democratilor. El a aparut pe scena la finalul discursului vicepresedintelui sau, Joe Biden, moment in care cei prezenti au izbucnit in urale.

Obama va rosti, joi seara, discursul de acceptare a nominalizarii partidului pentru presedintia Statelor Unite. Peste 76.000 de spectatori sunt asteptati sa asculte discursul candidatului democrat, ce va fi tinut la Invesco Field, stadionul celor de le Denver Broncos.

Barack Obama are 47 de ani si este senator de Illinois. Este casatorit cu Michelle, cu care are doua fete, Malia si Sasha.