Comandantul sef al Gardienilor Revolutiei, corpul de elita al regimului iranian, a declarat miercuri ca Israelul nu isi permite sa atace Iranul deoarece este prea vulnerabil in fata rachetelor balistice de care dispune Teheranul, relateaza AFP.

"Evaluarile noastre strategice arata ca, daca regimul sionist, singur sau impreuna cu Statele Unite, lanseaza o actiune militara impotriva Iranului, intreagul Israel va deveni vulnerabil in fata rachetelor iraniene, pentru ca acestui stat ii lipseste profunzimea strategica", a afirmat generalul Mohammad Ali Jafari.

"Daca suntem atacati, Israelul stie ca va suferi lovituri fatale", a adaugat generalul, care a vorbit si despre sprijinul pe care Teheranul l-ar putea primi de la miscarea Hezbollah.

Un atac ar putea veni doar din partea SUA

Mohammad Ali Jafari estimeaza ca un atac ar putea veni doar din partea Statelor Unite, dar a avertizat ca, si in acest caz, riposta va fi "rapida, dura si de neimaginat".

Potrivit acestuia, Statele Unite sunt vulnerabile in fata Iranului prin trupele amplasate in Irak, in Afganistan si in Golf.

"Prin rachetele balistice de care dispune, Iranul poate lovi interesele americane", a mai spus acesta.

In ultimele luni, responsabili israeliene au evocat posibilitatea unui atac impotriva facilitatilor nucleare ale Iranului, pentru a impiedica regimul condus de Ahmadinejad sa obtina arma atomica.

Teheranul a amenintat ca, daca este atacat, va raspunde prin lovituri balistice, gratie rachetelor Shahab-3 care, teoretic, pot lovi tinte aflate la 2.000 de kilometri distanta.

Un cleric iranian il acuza pe Ahmadinejad ca a tradat poporul

Pe de alta parte, un cleric iranian l-a acuzat pe presedintele Mahmoud Ahmadinejad, intr-un atac fara precedent, de "tradarea poporului" si a cerut aripii reformatoare sa se uneasca pentru a-l invinge pe actualul lider de la Teheran in alegerile de anul viitor, potrivit unui interviu publicat de un cotidian german si citat de Reuters.

"Ahmadinejad nu se supune vointei poporului", scrie The Financial Times Deutschland, citandu-l pe marele ayatollah Bajat Sanjani. "Aceasta este o amenintare majora, este un mare pericol", spune clericul iranian.

Sanjani acuza guvernul lui Ahmadinejad de incalcarea legii, de violarea libertatilor personale si de acordarea de puteri sporite, in mod ilegal, pentru Garda Revolutionara.

Ahmadinejad va candida pentru al doilea mandat in cursa prezidentiala care va avea loc in prima parte a anului 2009.

Analistii cred ca rivalii reformatori ai actualului lider se vor folosi, in principal, de problematica economica pentru a-l ataca pe Ahmadinejad, in campania electorala de anul viitor.

Iranul traverseaza o perioada de inflatie ridicata, de 26%, si se confrunta cu cresterea numarului de someri.