Conventia Nationala a democratilor americani, desfasurata la Denver, a reusit sa destrame inca un neadevar. Lasand la o parte disensiunile cu tabara senatorului Hillary Clinton, scaderile in sondaje din ultimele saptamani si criticile continue ale republicanilor, brandul Obama continua sa se vanda extrem de bine. Si nu e vorba de platforma politica a senatorului de culoare, ci de tricourile, insignele si papusile Barack, care au adus profituri de mii de dolari vanzatorilor ambulanti ce au impanzit strazile capitalei statului Colorado.

16th St. Mall este cea mai populara artera comerciala din Denver. Restaurante mici, cochete se aliniaza pe strada zgomotoasa alaturi de magazine de lux, banci si sali de cinema. Mii de turisti se inghesuie pe lunga promenada, iar autobuzele ce fac naveta gratis se misca lent pe bulevardul aglomerat. Si ca si cum agitatia zilnica de pe 16 St. Mall nu era suficienta, in aceste zile artera si-a dublat numarul de vizitatori, dupa ce sute de vanzatori de suveniruri marca Obama si-au deschis magazine improvizate in zona.

Obama, pe post de cowboy

Mike O’Donnell este din Boulder, foarte aproape de Denver si spune ca a fost un democrat "de cand se stie". E impotriva razboiului din Irak, o sustine pe Hillary insa e gata "sa faca niste bani de pe urma lui Obama". Mike vinde insigne cu senatorul de Illinois. "Una costa trei dolari, insa daca iei doua iti fac reducere de un dolar", ii spune unei doamne in varsta care alege o insigna "Barack for President''.

La doar cativa metri, o hippioata ofera tricouri cu chipul lui Obama. 25 de dolari pentru tricourile marime mare, 15 dolari pentru copii. "Am vandut vreo 150, incepand de duminica, de cand am venit aici", spune fata, adaugand ca spera sa vanda toate cele 1.000 de tricouri pana joi seara, cand democratii vor pune capat celor patru zile ale Conventiei. Se va duce si la St. Paul, la reuniunea republicana? "Bineinteles", marturiseste fata, "caci am si 1.000 de tricouri cu McCain". O intreb care sunt cele mai vandute tricouri si hippioata, care spune ca e dintr-un orasel din Ohio, sustine ca oamenii sunt atrasi de cele inspirate dupa faimoasa imagine a celor patru Beatles realizata de Andy Warhol, dar si de Barack Obama pe post de cowboy cu mesajul "There's a new sheriff in town".

Obama Mama

Rosie Delgado e din Mexic, insa traieste de peste 15 ani in Denver. Taraba ei este una dintre cele mai aglomerate de pe 16 St. Mall. Ce vinde ea? Sacose cu Obama (15 dolari), sepci (15 dolari), bratari de mana - albe, negre sau galbene (4 dolari bucata). "Am avut si magneti de lipit pe frigider, la trei dolari, insa i-am vandut pe toti", afirma femeia, numarand satisfacuta bacnotele primite pentru un tricou "Obama Mama".

Pe o strada adiacenta, sunt zeci de vanzatori ambulanti aliniati de-a lungul trotuarului. Sub un soare ce arde cu putere, ei ofera tricouri, sepci, ochelari si steaguri cu senatorul republican, insa si cu Hillary Clinton. "Yes We Can", scrie pe unul dintre tricouri, care-l infatiseaza pe Barack Obama cu degetul mare ridicat, in timp ce, pe gardul de sarma din spatele vanzatorilor sunt agatate zeci de tricouri cu mesajul "I Love Obama".

"Marfa noastra e diferita de restul vanzatorilor", afirma un vanzator ce ofera insigne si medalioane suflate cu aur. E mandru de marfa expusa si spune ca produsele sunt foarte populare, chiar daca sunt un pic mai scumpe decat marfa celorlalti vanzatori: intre 5 si 20 de dolari. "Avem si un site de unde puteti cumpara orice va place", sustine barbatul si spune ca pagina online poate fi gasita, cum altfel, la www.obama-bling.com.

Papusa Barack

Produsele cu candidatul democrat oferite pe strazile din Denver nu sunt insa veritabile. Produsele oficiale ale campaniei lui Barack Obama se vand de luni de zile pe pagina de internet a senatorului si prin distribuitorii autorizati. "Nu avem ce le face vanzatorilor ambulanti", spune managerul de la "Democratic Merchandise HQ", un magazin aflat foarte aproape de Colorado Convention Centre. "E treaba politiei sa faca ordine", adauga el, afirmand ca doar produsele vandute de ei au stampila reala "marca Obama".

Care sunt cele mai populare produse? "In primul rand, tricourile", afirma o vanzatoare, care precizeaza ca acestea costa 24,99 de dolari. La acelasi pret poti cumpara si papusa Barack Obama, dar si un Superman Obama. In sfarsit, un pachet de carti de joc "prezidentiale" se vinde cu 9.99 de dolari insa "merita toti banii". "Il bagi in buzunar, il porti cu tine peste tot, te poti juca oricand cu ele", sustine vanzatoarea, convinsa ca asa "ideile lui Obama vor fi cu tine tot timpul".