Presedintele rus Dmitri Medvedev a anuntat marti ca Rusia recunoaste independenta Osetiei de Sud si a Abhaziei, transmit agentiile internationale de stiri. Anuntul vine dupa o reuniune a Consiliului rus de Securitate, la care a participat si premierul Vladimir Putin. "Am semnat decretele privitoare la recunoasterea de catre Rusia a independentei Osetiei de Sud si a Abhaziei. Rusia le cere celorlalte state sa-i urmeze exemplul", a spus Medvedev, intr-o declaratie la televiziune.

"Autoritatile de la Tbilisi au facut alegerea in noaptea de 7 spre 8 august (cand au lansat ofensiva militara impotriva Osetiei de Sud)", a spus presedintele rus, adaugand ca ca liderul georgian, Mihail Saakasvili, "a ales genocidul pentru a-si atinge obiectivele politice".

Imediat dupa anunt, indicii bursieri au coborat si mai mult, RTS ajungand la 1550 puncte.

Reuniunea a fost convocata pe fondul indiciilor ca Moscova se pregateste pentru o confruntare cu Occidentul, dupa conflictul armat cu Georgia.

Medvedev spusese luni ca Rusia este pregatita pentru orice actiuni ar putea adopta NATO, inclusiv pentru suspendarea completa a oricarei cooperari.

Ambele camere ale Parlamentului au adoptat unanim luni rezolutii prin care ii cer lui Medvedev sa recunoasca independenta Osetiei de Sud si Abhaziei.

Reactii:

  • NATO: Decizia Moscovei "violeaza" integritatea teritoriala a Georgiei, a declarat Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer
  • SUA: Decizia evidenta a Rusiei de a recunoaste cele doua provincii, situate in interiorul frontierelor Georgiei, recunoscute de Natiunile Unite, este regretabila, considera secretarul american de stat Condoleezza Rice
  • Marea Britanie cere formarea unei coalitii internationale pentru a contracara decizia presedintelui Dmitri Medvedev.
  • Cancelarul german Angela Merkel a reafirmat marti dreptul Georgiei de a-si conserva integritatea teritoriala
  • Franta considera regretabila recunoasterea regiunilor georgiene separatiste
  • Fostul lider sovietic Mihai Gorbaciov a avertizat ca lumea se poate confrunta cu "o noua sciziune" si un nou "cataclism", dupa recunoasterea independentei
  • Abhazia: "Este o zi istorica pentru poporul nostru", a declarat liderul abhaz Serghei Bagaps
  • Osetia de Sud: "Rusia ne-a salvat de la un nou genocid", spune liderul oset Eduard Kokoiti.

Romania: Un act unilateral si lipsit de temei legal

"Ca stat membru al UE si NATO, Romania va actiona, in continuare, atat in cadrul organizatiilor din care face parte, cat si in plan bilateral cu statele din regiune, pentru reglementarea situatiei din Georgia, in conformitate cu cerinta respectarii depline a suveranitatii si integritatii teritoriale ale acestei tari", a precizat Ministerul roman de Externe, intr-un comunicat de presa.

MAE precizeaza ca "acest act unilateral regretabil si lipsit de temei legal este susceptibil sa afecteze si mai puternic situatia din zona, precum si perspectivele de reglementare durabila a conflictelor din regiune".

Diplomatia de la Bucuresti reafirma importanta capitala pentru stabilitatea si securitatea regionala a respectarii principiilor fundamentale ale dreptului international, consemnate in Carta Natiunilor Unite si Actul Final de la Helsinki, intre care respectarea independentei, suveranitatii si integritatii teritoriale ale statelor.

Medvedev avertizeaza Europa: Daca vreti deteriorarea relatiilor, o veti obtine

Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a avertizat marti ca daca "europenii doresc deteriorarea relatiilor, o vor obtine". "Vom face tot ce putem pentru a evita un nou razboi rece. Dar, in aceasta situatie, mingea este in terenul europenilor", a declarat Medvedev, potrivit agentiei France Presse, citata de Mediafax.

"Daca doresc deteriorarea relatiilor, sigur ca o vor obtine. Dar daca doresc salvarea relatiilor noastre strategice, ceea ce este in interesul Rusiei si Europei, totul va fi bine", a spus Medvedev.

Uniunea Europeana a condamnat marti decizia Rusiei de recunoastere a independentei Abhaziei si Osetiei de Sud, iar la 1 septembrie Bruxelles va convoca o reuniune extraordinara pentru examinarea relatiilor cu Rusia.