Conventia Democrata din Denver este insotita, la fel ca si precedentele reuniuni politice de amploare, de manifestatii de strada, proteste impotriva „corporatiilor criminale”, marsuri de sprijin a imigrantilor sau demonstratii de sustinere a legalizarii marijuanei. Manifestatiile au inceput inca de duminica si vor continua pana dupa ce Barack Obama va rosti discursul de acceptare a nominalizarii Partidului Democrat pentru Casa Alba.

Informatia pe scurt:

  • 25.000 de persoane sunt asteptate sa participe la protestele din Denver
  • politia a transformat capitala statului Colorado intr-un oras aflat in stare de asediu
  • zeci de milioane de dolari au fost alocate securitatii
  • suporterii lui Hillary Clinton sunt printre cei mai activi demonstranti

Autoritatile se asteapta ca numarul celor ce vor demonstra pe strazile din Denver sa depaseasca 25.000 de persoane. Patru organizatii majore sunt implicate in manifestatiile de strada, unde se cer drepturi suplimentare pentru imigranti, sfarsitul razboiului din Irak dar si sustinerea, in continuare, a candidaturii lui Hillary Clinton la presedintia Statelor Unite (suporterii sai vor protesta in toate cele patru zile ale Conventiei).

Politia a transformat capitala statului Colorado intr-un oras aflat in stare de asediu. Elicoptere in care se afla trupe de comando patruleaza non-stop deasupra orasului, sute de politisti in uniforma si sub acoperire au fost trimisi pe strazi, iar nimeni nu are voie in parcuri incepand cu ora 11:00 seara. De altfel, Primaria nu le-a acordat permisiunea celor din Tent State University sa organizeze un protest intr-unul din principalele parcuri din Denver, amenintand ca va da drumul la sistemul de irigatii daca demonstrantii vor ramane acolo peste ora stabilita.

Milioane de dolari pentru securitate

Sub presiunea celor de la Civil Liberties Union, municipalitatea a anuntat ca a cheltuit 18 milioane pe echipamentul necesar politistilor, fara insa sa precizeze exact pe ce s-au dus banii. Oficialii insa au anuntat ca nu vor fi folosite arme ce trimit unde sonice sau asa-numitele „goo guns” care paralizeaza victima, provoaca dureri puternice sau ii fac pe cei loviti sa defecheze instantaneu.

In plus, guvernul federal a oferit 50 milioane de dolari pentru acoperirea costurilor legate de asigurarea securitatii (aceeasi suma a fost oferita si celor din St. Paul, unde se va desfasura Conventia Republicana din septembrie), Serviciul Secret a organizat 18 grupuri de lucru in Denver, care au misiunea sa coordoneze securitatea aeriana sau situatiile de criza, 1.000 de soldati din Garda Nationala a statului Colorado vor participa la asigurarea pazei, iar NORAD va proteja spatiul aerian deasupra orasului.

Cladirile din centrul financiar au angajat agenti de securitate suplimentari si au repetat in ultimele luni planuri de evacuare in caz de pericol. Unul dintre ele a fost pus in practica in urma cu cateva zile, cand la cartierul general din Denver al lui John McCain a fost primita o scrisoare ce continea un praf alb. Patru persoane au fost internate de urgenta si supuse analizelor, inainte de a se determina ca praful nu era letal.

Municipalitatea a votat chiar o lege care pedepseste cu inchisoarea pe cei care vor arunca cu fecale in fortele de ordine, iar responsabili din Comitetul de organizare si ai politiei au negociat cu principalele organizatii ce vor protesta pentru a evita producerea de violente. Anticipand posibile confruntari, agentiile de turism i-au incurajat pe localnici sa paraseasca „cat mai pot” orasul, oferind pachete de vacanta extrem de avantajoase.

De ce se tem autoritatile

Oficialii din Denver au afirmat ca au in vedere mai multe scenarii la care ar putea recurge demonstrantii. Acestia ar putea sa se lege unul de altul cu lanturi sau sa se lege de garduri si de cladiri, ar putea arunca pe strazi ciment ce se intareste rapid pentru a bloca arterele sau chiar ar putea recurge la violenta impotriva delegatilor democrati.

Recent, in ziarele din Denver a circulat informatia potrivit careia anarhistii au inchiriat o casa in oras si au facut provizii de urina, cu care intentioneaza sa ii stropeasca pe participantii la Conventie.

Una dintre cele mai importante organizatii implicate in proteste este asa-numita Recreate ’68, condusa de Glenn Spagnuolo, despre care autoritatile se tem ca „va recurge la violenta, haos si la distrugeri”.

La sugestia oficialitatilor, Colorado Coalition for the Homeless a oferit 500 de bilete de film, la Zoo sau la muzee pentru persoanele fara adapost pentru a le tine la distanta de Conventie. In plus, adaposturile pentru cei fara locuinte au programe prelungite pe perioada reuniunii, iar mai multe televizoare au fost instalate in cladiri pentru ca acestia sa poata viziona desfasurarea evenimentelor de la Pepsi Center.

De ce se tem demonstrantii

Protestatarii au avertizat ca politistii vor aresta demonstrantii non-violenti si vor folosi forta, chiar si in cazurile in care nu se impune acest lucru. In plus, manifestantii se tem ca fortele de ordine vor folosi gloante de cauciuc, arme care dau senzatii de arsura pe piele sau masinarii ce transmit unde sonice ce afecteaza auzul. Autoritatile au negat ca au in vedere folosirea unor astfel de tehnologii.

Cea mai controversata masura insa a fost transformarea unui depozit de pe strada Steele, aflat in proprietatea Primariei, in loc de detentie pentru cei care vor fi arestati in timpul demonstratiilor. Zeci de custi de metal au fost pregatite pentru cei ce vor fi retinuti, cladirea e inconjurata de sarma ghimpata, iar peste tot troneaza avertizari cu folosirea armelor cu socuri electrice impotriva celor recalcitranti. Protestatarii au si denumit-o „Gitmo on the Platte”, cu referire la inchisoarea de la Guantanamo Bay, comparand-o cu „o inchisoare a prizonierilor politici sau cu un lagar de concentrare”.

Suporterii lui Hillary, in strada

Cateva dintre cele mai importante demonstratii din Denver sunt organizate de suporterii fostei Prime Doamne a SUA, Hillary Clinton. Dezamagiti de faptul ca Hillary nu a reusit sa obtina nominalizarea pentru Casa Alba, sustinatorii sai si-au dat intalnire pe strazile din capitala statului Colorado.

PUMA (Party Unity Means Actions), 18 Milion Voices, The Rise 2008 si PUMA (Party Unity My Ass) participa la manifestatiile pro-Hillary din Denver. Organizatiile au pregatit afise, insigne si tricouri cu numele fostei Prime Doamne si vor organiza un protest tacut, cu lumanari, in apropiere de Pepsi Center, locul de desfasurare a Conventiei Democrate. Scopul? Sa determine delegatii prezenti la Denver sa includa numele lui Hillary pe buletinele de vot.