Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat luni ca analizeaza mai multe optiuni in relatiile cu NATO, inclusiv suspendarea lor, anunta Mediafax. "Suntem pregatiti sa luam orice decizie, pana la suspendarea relatiilor", a precizat Medvedev cu ocazia unei reuniuni la Soci cu trimisul rus la NATO, Dmitri Rogozin.

Liderul de la Moscova a adaugat ca o astfel de decizie va fi dificila, precizand insa ca relatiile cu NATO "s-au inrautatit mult", dupa conflictul din Georgia.

Rusia nu va bloca tranzitul echipamentelor NATO spre Afganistan

Anterior, Rusia anuntase ca nu intentioneaza sa impiedice tranzitul transporturilor NATO spre Afganistan pe teritoriul sau.

"Nu stiu nimic despre blocarea unilaterala din partea Rusiei a transporturilor civile catre fortele Aliantei din Afganistan pe teritoriul rus", a declarat generalul Anatoli Nogovitin, adjunctul sefului Statului Major al armatei ruse.

"In general, aceasta nu este pozitia noastra. Nu adoptam astfel de masuri demonstrative", a adaugat acesta.

Nogovitin a raspuns astfel unei intrebari privind posibilitatea ca Rusia sa blocheze tranzitul acestor transporturi, cruciale pentru operatiunile Aliantei din Afganistan, dupa ce organizatia militara a suspendat contactele regulate cu Moscova din cauza operatiunilor ruse din Georgia.

Rusii cred ca Occidentul este ostil intereselor Moscovei

Jumatate dintre cetatenii rusi considera ca marile state occidentale sunt ostile intereselor Rusiei, potrivit unui sondaj publicat luni de institutul VTsIOM.

Sondajul a fost realizat inainte de izbucnirea conflictului din Georgia, dar survine pe fondul escaladarii tensiunilor intre Kremlin si Occident dupa interventia Rusiei in Georgia.

Sondajul arata ca 47% dintre rusi considera ca mari state occidentale ca SUA, Germania, Marea Britanie si Japonia incearca sa isi rezolve problemele pe seama Rusiei.

Doar 37% dintre cetateni cred ca aceste state au un interes comun cu Rusia in rezolvarea problemelor privind infractionalitatea organizata si terorismul.

In plus, 44% dintre respondenti considera ca Rusia ar trebui sa coopereze mai strans cu statele care nu impartasesc opiniile Occidentului, pentru a actiona ca o balanta in afacerile globale. Altii 33% au declarat ca Rusia ar trebui sa coopereze mai strans cu Occidentul.

Sondajul a fost realizat in perioada 12-13 iulie pe un esantion de 1.600 de persoane, avand o marja de eroare de plus/minus 3,4%.