Trupele americane vor parasi Irakul, pana la sfarsitul anului 2011. Premierul irakian, Nuri al-Maliki, a declarat luni ca negocierile cu Statele Unite s-au incheiat, iar cele doua natiuni au ajuns la un acord in sensul incetarii prezentei militare straine in aceasta tara, relateaza Reuters.

"S-a ajuns la un acord pentru fixarea unui termen, la sfarsitul lui 2011, pentru incetarea prezentei militare straine pe teritoriul irakian", a declarat Maliki, precizand ca acordul reprezinta un progres in negocierile pe tema pactului de securitate irakiano-american.

Planul, format din 27 de articole, va fi aplicat din ianuarie 2009, odata cu expirarea mandatului ONU. Intelegerea prevede retragerea soldatilor americani din orasele irakiene pana pe 30 iunie 2009 si finalizarea tuturor operatiunilor militare pana in 2011, conditia de baza fiind stabilitatea Irakului.

La Washington, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Robert Wood, a declarat ca cele doua parti au trasat cateva idei comune, insa nu s-a ajuns la un acord concret. Potrivit acestuia, proiectul trebuie sa treaca prin "mai multe etape in sistemul politic irakian", inainte sa fie aprobat. "Pana cand nu vom avea toate aprobarile, nu putem vorbi de un acord," a precizat Wood.

In prezent, fortele militare americane din Irak cuprind 142.000 de militari.