Liderul regiunii separatiste Osetia de Sud, Eduard Kokoiti, a cerut oficial Rusiei sa recunoasca independenta autoproclamatei republici, anunta AFP.

"Meritam sa traim intr-o republica libera", a declarat liderul separatist, in fata a mii de oameni stransi in centrul capitalei republicii, Thinvali.

El a denuntat "genocidul" comis de autoritatile de Tbilisi impotriva poporului Osetiei de Sud. "Georgia nu este singura responsabila. Ucraina si Statele Unite ale Americii sunt responsabile si ele si trebuie judecate pentru genocid", a afirmat Kokoiti.

Liderul separatist a tinut sa multumeasca Moscovei pentru atitudinea pe care a manifestat-o in acest conflict si i-a asigurat pe participantii la miting ca aceasta "este ultima tragedie de acest gen in teritoriul nostru".

Moscova: Saakashvili este responsabil pentru evolutia evenimentelor

Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat ca decizia Moscovei in aceasta privinta depinde de comportamentul pe care liderul georgian Mihail Saakashvili il va avea in perioada urmatoare.

"Saakashvili este responsabil pentru modul in care se vor desfasura evenimentele", a afirmat Lavrov, citat de Ria Novosti.

Pe de alta parte, Senatul rus a anuntat ca se va reuni luni pentru a discuta despre independenta Abhaziei si a Osetiei de Sud.