Autoritatile spaniole au decretat trei zile de doliu in orasul Madrid, dupa ce Spania a cunoscut miercuri cea mai grava catastrofa aeriana din ultimii ani, in care si-au pierdut viata 153 de persoane, alte 19 fiind grav ranite, anunta AFP.

Avionul companiei Spanair asigura zborul JK5022, cu 172 persoane la bord, si trebuia sa ajunga in Las Palmas.

"Guvernul este bulversat, foarte afectat, asa cum sunt toti cetatenii spanioli, de aceasta tragedie", a declarat premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero, care si-a intrerupt vacanta dupa ce a fost anuntat de producerea accidentului.

Secretarul de stat al comunicatiilor, Nieves Goicoechea, a exclus orice posibilitate a unui atentat terorist, precizand ca dezastrul a fost provocat de un accident.

Cutiile negre ale aparatului au fost recuperate si puse la dispozitia justitiei, iar "comisia de ancheta tehnica, care urmeaza sa determine cauzele si circumstantele accidentului, incepe sa lucreze imediat", potrivit premierului Zapatero.

Compania Spanair a publicat, miercuri seara, lista pasagerilor pe site-ul sau de internet.

Zeci de apropiati ai victimelor au sosit in cursul dupa-amiezii la aeroportul din Madrid, alte sute adunandu-se pe aeroportul din Las Palmas in asteptarea vestilor. Circa 170 de experti in sprijin psihologic in situatii de urgenta le acorda asistenta in cele doua orase.