Statele Unite si Polonia au semnat miercuri un acord, dupa aproape18 luni de negocieri, vizand amplasarea de componente ale sistemului defensiv antiracheta american pe teritoriul polonez, relateaza agentiile internationale de stiri. Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, si omologul ei polonez, Radek Sikorski, au semnat documentul in timpul unei ceremonii care a avut loc in Varsovia.

Potrivit acordului, 10 interceptoare de rachete capabile sa anihileze posibile atacuri cu rachete balistice cu raza lunga de actiune vor fi amplasate la o baza militara din apropierea Marii Baltice. Atat Polonia, cat si Statele Unite au precizat ca sistemul american nu reprezinta o amenintare pentru Rusia.

Statele Unite vor putea instala pe teritoriul polonez, in 2012 rachetele de interceptare, capabile sa distruga in zbor eventuale rachete balistice cu raza lunga de actiune. Sistemul este conectat la un radar puternic ce va fi instalat in Cehia, in urma unui acord semnat in 8 iulie.

Rusia considera scutul antiracheta drept o amenintare la adresa securitatii sale

Aceste elemente completeaza un sistem aflat deja in functiune in Statele Unite, Groenlanda si Marea Britanie, destinat sa protejeze teritoriul american de eventuale amenintari din partea unor tari imprevizibile, precum Iranul. Insa Moscova il considera o amenintare pentru securitatea sa si avertizeaza ca va riposta la instalarea de contingente americane echipate cu sisteme antiracheta in fosta sa zona de influenta.

Conflictul dintre Rusia si Georgia a determinat Statele Unite sa faca unele concesii Varsoviei in acest dosar, pentru a grabi incheierea negocierilor. Acest lucru a fost considerat un argument in plus pentru Moscova in sprijinul teoriei sale ca scutul vizeaza in realitate Rusia. De altfel, baza antiracheta din Polonia din cadrul scutului american va fi baza militara americana cea mai apropiata de frontierele Rusiei.

Saptamana trecuta, in plin conflict ruso-georgian, un inalt oficial militar rus a declarat ca acceptand sa gazduiasca elemente ale scutului, Polonia a devenit o "tinta prioritara" pentru Rusia si a subliniat ca doctrina militara rusa permite folosirea armelor nucleare in cazuri precum cel al Varsoviei. Pentagonul a minimalizat insa aceste amenintari.

Siria, dispusa sa negocieze cu Rusia un acord de aparare antiaeriana

Siria este dispusa sa discute cu Rusia despre posibilitatea amplasarii de sisteme antiracheta de tip Iskander pe teritoriul sau, dar Damascul nu a primit nici o propunere in acest sens din partea Moscovei, a declarat presedintele sirian intr-un interviu, relateaza RIA Novosti, citata de Mediafax.

Presedintele Bashar Assad, care a sosit miercuri in Rusia intr-o vizita de lucru de doua zile, a declarat pentru cotidianul Kommersant ca Siria este dispusa sa coopereze cu Rusia in cadrul oricarui proiect care poate consolida securitatea statului arab.

Si presa israeliana a relatat luni ca Rusia intentioneaza sa amplaseze rachete sol-aer de tip Iskander in Siria si in enclava Kaliningrad de pe tarmul Marii Baltice, ca replica la scutul american antiracheta din Europa Centrala.

Intrebat in legatura cu recentul conflict din Caucaz, presedintele sirian a declarat ca Damascul sprijina integral Rusia, subliniind ca ofensiva georgiana din Osetia de Sud reprezinta o ultima etapa din cadrul eforturilor de incercuire si izolare a Rusiei.