Principalii candidati pentru functia de presedinte al Statelor Unite, John McCain si Barack Obama, sunt aproape la egalitate in sondajele de opinie, cu doar cateva zile inainte de desfasurarea Conventiilor Nationale ale democratilor si republicanilor.

Potrivit informatiilor publicate de Gallup, Obama are un avans de un singur punct (45% fata de 44%) in fata senatorului de Arizona. Marja de eroare a anchetei de opinie este de 2 puncte.

La randul sau, un sondaj realizat de Los Angeles Times/Bloomberg indica faptul ca senatorul de culoare il conduce pe McCain cu 45 la 43 de puncte, dupa ce, in luna iunie, Obama avea un avans de 12 puncte. In ceea ce priveste rata de popularitate, senatorul democrat a scazut de la 59% la 48% in ultimul sondaj.

Cifre similare ofera si Rasmussen Reports, care il plaseaza pe Barack Obama cu un avantaj de trei puncte (45 la 42) in fata lui McCain, in timp ce, in sondajul celor de la Quinnipiac University, candidatul democrat are un avans de 5 puncte.

Analistii sustin ca egalitatea in sondaje intre Obama si McCain se datoreaza, in principal, inmultirii atacurilor din partea senatorului republican, parte a unei ofensive electorale importante. Clipurile sale publicitare, in care il compara pe Obama cu Paris Hilton, Britney Spears si biblicul Moise, par sa fi avut efectul scontat asupra alegatorilor americani. De asemenea, conflictul dintre Rusia si Georgia a scos in evidenta experienta de politica externa a veteranului de razboi.

In asteptarea desemnarii vicepresedintilor

Datele din sondajele de opinie ar putea insa sa sufere schimbari semnificative dupa ce Obama si McCain isi vor anunta vicepresedintii.

Diferite surse din tabara democrata au afirmat ca Barack Obama ar putea sa-si anunte vicepresedintele in urmatoarele cateva zile, mai ales ca Partidul Democrat va organiza saptamana viitoare, intre 25-28 august, Conventia Nationala.

Printre cei vizati pentru functia de vicepresedinte democrat se numara presedintele Comitetului pentru relatii externe din Senat, Joe Biden, fosta Prima Doamna a SUA, Hillary Clinton, senatorul de Indiana, Evan Bayh, guvernatorul de Virginia, Tim Kaine, dar si guvernatorul de Kansas, Kathleen Sebelius sau guvernatorul de New Mexico, Bill Richardson.

In ceea ce-i priveste pe republicani, John McCain pare ca il va alege pe vicepresedinte dintr-o lista ce ii cuprinde pe Tom Ridge, fostul guvernator de Pennsylvania si sef al securitatii interne, Mitt Romney (fostul guvernator de Massachusetts), independentul Joe Liberman sau fostul guvernator de Arkansas, Mike Huckabee.

Conventia republicana va incepe peste doua saptamani, la St. Paul (Minnesota), iar analistii se asteapta ca McCain sa anunte oficial numele vicepresedintelui sau pe 29 august.