Diferentele de viziuni legate de politica externa intre presedintele si premierul Ucrainei pot fi un motiv de destituire a Iuliei Timosenko, sustine Nezavisimaia Gazeta.

Marti, politicieni de la Kiev au declarat ca votul de neincredere la adresa cabinetului Timosenko va fi exprimat la 8 septembrie.

Analisti ucraineni presupun ca motivul oficial va fi acela ca Timosenko nu recunoaste aderarea la NATO drept un scop esential al politicii statului. Singurul lucru care ii uneste, in prezent, pe cei doi lideri, presedintele Viktor Iuschenko si premierul Iulia Timosenko, este dorinta de a intari capacitatea de aparare a armatei. Dar opozitia de la Kiev solicita, mai intai, clarificarea tranzactiilor militare cu Georgia.

In acelasi timp, s-a aflat ca autoritatile ucrainene intentioneaza sa majoreze cheltuielile de finantare a fortelor militare si sa intareasca sistemul de aparare la granite. Publicatia Delo anunta, in acest sens, ca Ministerul Apararii intentioneaza, in septembrie, sa impuna adoptarea de catre Parlament a unui proiect de lege privind majorarea fondurilor destinate armatei. Este vorba de formarea de noi unitati militare si de modernizarea armamentului din dotarea unitarilor din sudul si estul tarii, precum si intarirea fortelor de aparare aeriana.

Deputatii sustin aceasta initiativa, dar dupa inundatiile din vestul statului, reprezentantii coalitiei politice BIUT nu mai cred in posibilitatea cresterii bugetului apararii.