Politia irlandeza a descoperit una dintre cele mai impresionante incercari de furt bancar din istoria tarii. O retea de infractori care pozau in ingineri insarcinati cu verificarea functionarii cititoarelor de carduri din zeci de magazine din Irlanda a implantat in acestea dispozitive prin care au avut acces la mii de conturi.

Frauda a fost decoperita duminica seara, la sesizarea facuta de patronul unui magazin care a observat un dispozitiv mai ciudat atasat de un cititor de carduri.

Cum a functionat inselatoria: incepind de joia trecuta, zeci de infractori au venit la magazine, in diferite orase ale Irlandei, declarindu-se drept ingineri bancari din partea firmelor care au implementat dispozitivele de plata electronica din magazine. Din pacate, vinzatorii au fost convinsi de autenticitatea “inginerilor”, astfel incit infractorii au instalat fara probleme micile dispozitivele de furat conectate la telefoane mobile, prin care ulterior au descarcat codurile de acces de la peste 9.000 de conturi bancare.

Bancile au anuntat ca ii vor despagubi pe clientii care au pierdut bani, precizind si ca furtul nu a fost mare, gratie limitei de 200 sau de 250 de euro pentru extragerile zilnice care exista in sistemul bancar irlandez.

In prezent, politia din Irlanda si cea din Irlanda de Nord colaboreaza, pe baza imaginilor video oferite de sistemele de supraveghere ale magazinelor, pentru prinderea infractorilor. Deasemenea, a fost sesizat si Europolul, reteaua europeana de Politie, fiindca se banuieste ca infractorii au parasit rapid teritoriul irlandez pentru tari in care nu exista limite zilnice de extragere de pe carduri.