Presedintia Ucrainei a anuntat luni ca a transmis organelor de ordine o cerere pentru cercetarea premierului in exercitiu, Iulia Timosenko, pentru presupusa tradare de stat si coruptie politica. Timosenko, aflata in conflict deschis cu presedintele Victor Iuscenko, este acuzata de tradare de stat in favoarea Rusiei.

Adjunctul sefului secretariatului presedintiei, Andrei Kislinski, a anuntat - citat de agentia de presa UNIAN - ca, din informatiile detinute, Rusia ar vrea sa sustina candidatura Iuliei Timosenko in viitoarele alegeri prezidentiale din Ucraina.

Potrivit gazeta.ru, Timosenko ar fi favorita Kremlinului in urma pozitiei sale "pasive" in timpul conflictului Rusia-Georgia. Timosenko s-a pronuntat, printre altele, impotriva noilor masuri adoptate de Ucraina prin care se restrictioneaza accesul flotei militare ruse prin apele teritoriale ucrainene.

Relatiile dintre cei doi fosti aliati Victor Iuscenko si Iulia Timosenko s-au inrautatit treptat in ultimii patru ani.

Potrivit presei ucrainene, este putin probabil ca Iulia Timosenko sa ajunga in fata tribunalului, opinia expertilor fiind ca presedintele Iuscenko incearca sa-i forteze mina premierului pentru a adopta o pozitie clara anti-rusa.