Iranul a anuntat ca a imbunatatit raza de actiune a avioanelor sale, care vor putea zbura pana in Israel si inapoi fara sa aiba nevoie de realimentare, informeaza Jerusalem Post.

Intr-o declaratie facuta duminica si citata de televiziunea de stat de la Teheran, seful fortelor aeriene iraniene, generalul Ahmad Mighani, a declarat ca avioanele militare ale Iranului pot zbura acum 3.000 de kilometri fara sa aiba nevoie de realimentare. Comandantul iranian nu a precizat la care tip de aparat se refera sau cum a fost extinsa raza lor de actiune.

Publicatia israeliana precizeaza ca extinderea razei de actiune poate fi obtinuta prin folosirea de rezervoare de combustibil atasate de aripi sau de fuselaj, care pot fi aruncate atunci cand se golesc.

Jerusalem Post sustine ca declaratiile generalului iranian nu au mentionat numele Israelului, insa ele au fost facute la mai putin de doua luni dupa ce aviatia israeliana a desfasurat manevre in Mediterana, nefiind nici acum clar daca exercitiile au reprezentat o repetitie finala pentru un atac asupra Iranului, un avertisment adresat republicii islamiste sau un mod de a forta statele occidentale sa intareasca sanctiunile asupra Teheranului.

Israelul a amenintat Iranul cu atacuri

De altfel, diferite informatii sugereaza faptul ca Israelul isi intareste capacitatile militare, pe fondul cresterii sentimentului de ingrijorare fata de ambitiile nucleare ale Iranului. Autoritatile israeliene sunt increzatoare ca o lovitura militara va incetini semnificativ capacitatea Iranului de a dezvolta arme nucleare, chiar daca nu va reusi sa distruga definitiv instalatiile nucleare ale Teheranului.

Statul evreu a achizitionat, la inceputul lui august, 90 de avioane F-16I, capabile sa atinga Iranul, si va dispune de inca 11 aparate de acest tip pana la sfarsitul anului viitor. De asemenea, a achizitionat doua submarine Dolphin din Germania, capabile sa foloseasca rachete nucleare, pe langa cele trei pe care le detinea deja.

Oficialii israelieni au avertizat in cateva randuri guvernul de la Teheran ca va recurge la un atac asupra instalatiilor sale nucleare, iar diplomati americani au lasat sa se inteleaga ca SUA ar putea sprijini astfel de raiduri.

JPost precizeaza ca Israelul se afla la aproximativ 1.000 de kilometri de Iran.