Retragerea fortelor rusesti din Georgia va incepe luni, a declarat presedintele Dmitri Medvedev, intr-o convorbire telefonica pe care a purtat-o cu omologul sau francez Nicolas Sarkozy, a anuntat administratia de la Kremlin, citata de AFP.

"Dmitri Medvedev l-a anuntat pe Nicolas Sarkozy ca, incepand de maine, Rusia va incepe retragerea contingentului militar pe care l-a trimis in sprijinul fortelor de pace, ca urmare a agresiunii georgiene impotriva Osetiei de Sud", potrivit unui comunicat de presa al Kremlinului.

La Paris, presedintia franceza a precizat, dupa discutia telefonica, ca retragerea va incepe luni, "in mijlocul zilei".

Comandantul rus al trupelor din zona orasului Gori, generalul Viaceslav Borisov, anuntase, in cursul diminetii de luni, ca trupele rusesti din Georgia si-au inceput retragerea, dar a fost contrazis de partea georgiana.

"Trupele rusesti si-au inceput retragerea si vor fi inlocuite de forte de mentinere a pacii", a spus generalul, fara a preciza daca aceste miscari de trupe se refera la intreaga Georgie sau doar la regiunea Gori.

Orasul, situat in apropierea provinciei separatiste Osetia de Sud, este considerat un punct strategic care leaga estul de vestul Georgiei.

Gori a fost ocupat de trupele rusesti din momentul in care Moscova a intrat pe teritoriul georgian.

Tbilisi: Rusia isi fortifica pozitiile in Georgia

Informatia a fost dezmintita imediat de autoritatile de la Tbilisi, care au acuzat Rusia ca isi fortifica pozitiile in Georgia, in afara Osetiei de Sus si in ciuda acordului de incetare a focului care prevede retragerea Moscovei din Georgia.

"Nu exista niciun semn ca Rusia planifica retragerea trupelor sale. Din contra, Rusia a marit numarul punctelor de control si isi fortifica pozitiile", declara secretarul Consiliului de securitate georgian, Alexandre Lomada.

Potrivit acordului de incetare a ostilitatilor, semnat de liderii georgian si rus, Mihail Saakasvili si Dmitri Medvedev, armata rusa trebuie sa se retraga din Georgia.

Fortele rusesti de mentinere a pacii trebuie sa revina in Osetia de Sud, dar au dreptul sa patruleze pe teritoriul Georgiei intr-un coridor de cativa kilometri, pana cand se va pune la punct un mecanism international de reglementare a situatiei din regiune.