Dalai Lama a propus vineri, intr-un discurs pentru pace, integrarea Rusiei in NATO si mutarea sediul Aliantei la Moscova, pentru a evita tensiunile internationale. Liderul spiritual tibetan a mai sugerat si transferarea sediului Comisiei Europene in Polonia, relateaza AFP, citat de NewsIn.

"Trebuie sa avem ca scop sa ajungem la o dezarmare mondiala", a declarat laureatul Premiului Nobel pentru Pace, potrivit traducerii realizate de interpretul sau Matthieu Ricard. Dalai Lama a vorbit in fata unei multimi de 9.000 de persoane, reunite la Nantes, in vestul Frantei.

"Daca ar fi creata o forta militara unita care reprezinta Europa intreaga, fara forte nationale, acest lucru ar reduce posibilitatile unui conflict in interiorul Uniunii", a declarat liderul spiritual tibetan.

"O alta idee: ar trebui inclusa, putin cate putin, si Rusia in acest sistem, iar pentru a evita cauzele de tensiune, daca NATO ar putea sa fie extins si cu Rusia, ar putea fi luata in calcul posibilitatea ca sediul NATO sa fie la Moscova", a declarat el.

El a propus si mutarea sediului Comisiei Europene de la Bruxelles in Polonia, un loc "mai central" din punctul sau de vedere.