Ucraina a anuntat ca este pregatita sa aiba o cooperare mai apropiata cu statele europene in ceea ce priveste sistemul de aparare antiracheta, informeaza BBC. Anuntul Ucrainei survine la doar cateva zile dupa ce Polonia a semnat un acord prin care permite Statelor Unite sa instaleze rachete de interceptare pe teritoriul sau. Ministerul ucrainean de Externe a oferit partenerilor europeni acces la informatiile colectate de statiile antiradar ucrainene. Retragerea Rusiei din acest plan a conferit Ucrainei oportunitatea de a stabili o cooperare activa cu statele europene.

Ucraina si-ar putea integra "instalatiile de detectare antiracheta" unui sistem european sau si-ar putea propune serviciile in acest sens "unei tari straine", a anuntat sambata intr-un comunicat Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe, informeaza AFP.

Anularea acordurilor ruso-ucrainene privind utilzarea comuna a sistemelor de radare, decisa anul acesta, "va da Ucrainei posibilitatea de a stabili o cooperare activa cu tarile europene", a declarat ministerul ucrainen.

Aceasta cooperare s-ar putea referi la "integrarea unor elemente ucrainene ale depistarii antiracheta si ale controlului spatial, precum si la cea cu state interesate de informatii in domeniul spatial", se arata in comunicat.

Polonia si SUA au incheiat un acord, joi, potrivit caruia scutul american anti-racheta va fi plasat pe teritoriul polonez. Rusia a reactionat foarte violent, sustinand ca aceasta decizie va inrautati relatiile deja tensionate cu SUA. La o conferinta de presa sustinuta vineri, un oficial rus al apararii, Col. Gen. Anatoly Nogovitsyn a sugerat ca, prin acest acord, Polonia devine o tinta pentru rusi, declarand ca o astfel de actiune "nu poate scapa nepedepsita", scrie presa internationala.