Secretarul de stat american Condoleezza Rice a dat drept exemplu Romania ca tara care a reusit sa-si solutioneze pasnic conflictele etnice, argumentand astfel necesitatea de a acorda Georgiei statutul de tara candidata NATO, relateaza NewsIn.

"Cine ar fi crezut in 1990, la caderea imperiului sovietic, ca tari precum Romania si Ungaria sau Bulgaria si Turcia vor reusi sa-si rezolve pasnic conflictele?", s-a intrebat Condoleezza Rice.

Ea a facut legatura intre acordarea Planului de actiune in vederea aderarii la NATO (MAP) si capacitatea de a rezolva conflicte etnice sau inghetate precum cele din Georgia. "MAP este o solutie pentru a rezolva conflicte ce nu pot fi solutionate altfel", a spus secretarul de stat american in cursul unui briefing de presa sustinut miercuri la Washington.

La summit-ul NATO de la Bucuresti din luna aprilie, aliatii au decis sa amane acordarea MAP Georgiei, unele tari precum Germania sustinand public ca tara caucaziana trebuie mai intai sa-si rezolve conflictele inghetate din Osetia de Sud si Abhazia.

Rice a condamnat actiunile Rusiei in Georgia, spunand ca bombardarea oraselor, drumurilor si aeroporturilor georgiene nu pot fi justificate prin nevoia de a proteja trupele de mentinere a pacii ruse din Osetia de Sud.

"Nu mai suntem in 1968 in timpul invaziei Cehoslovaciei cand Rusia poate sa ameninte o tara mai mica vecina, sa-i ocupe capitala, sa-i debarce guvernul si sa scape basma curata", a avertizat Rice.