Criza georgiana a pus punct relatiilor amicale dintre Rusia si America, dar Moscova a ales deliberat sa revina pe scena internationala si sa-si apere interesele energetice din imediata sa apropiere, considera presa rusa, citata de AFP.

"Bunele relatii dintre Rusia si Statele Unite sunt de domeniul trecutului", scrie cotidianul Kommersant.

"Moscova a anuntat revenirea fara apel la o realitate nostalgica, de care toata lumea va trebui sa tina cont: Rusia este la fel de importanta pe scena internationala ca ONU sau NATO si este autosuficienta pentru a impune dreptatea, asa cum a facut-o occidentul in Kosovo", adauga Gazeta.

"Vesticii au considerat ca totul le este permis, iar ceilalti nu au niciun drept. Rusia a demonstrat definitiv, prin actele sale, ca nu are intentia sa joace dupa aceste reguli", sustine ziarul Izvestia.

Interventia militara rusa in Georgia a suscitat o tensiune fara precedent intre Moscova si Washington, de la desfiintarea Uniunii Sovietice.

Revenind la o terminologie care nu a mai fost folosita din perioada razboiului rece, presedintele Bush a cerut retragerea rusilor din Georgia, solicitand sprijinul "lumii libere" pentru fosta republica sovietica.

Secretarul de Stat Condoleezza Rice a afirmat ca Moscova si-a accentuat "izolarea internationala" prin aceasta interventie, evocand si ea perioada razboiului rece si invazia Cehoslovaciei, in 1968.

Si Moscova a decis sa foloseasca un ton agresiv fata de Washington: seful diplomatiei ruse a somat miercuri SUA sa aleaga intre sustinerea pentru Georgia si "parteneriatul" cu Moscova, dupa ce premierul Vladimir Putin a acuzat in termeni duri Statele Unite ca au ajutat Georgia sa-si repatrieze trupele din Irak.