Statul major al armatei Rusiei a dezmintit informatia, transmisa de agentia AFP, ca o coloana de tancuri ruse se indreapta miercuri dupa-amiaza spre Tbilisi, venind din orasul Gori. Oficiali de la Moscova au afirmat ca blindatele s-au deplasat spre un depozit abandonat de armament al armatei georgiene.

In acelasi timp insa, guvernul georgian a acuzat Rusia de incalcarea acordului de incetare a focului, dupa ce soldatii rusi ar fi tras impotriva civililor din Gori. SUA a cerut o reuniune de urgenta a NATO pe marginea conflictului din Caucaz. Actiunea intervine la o zi dupa ce Rusia si Georgia au acceptat planul de pace negociat de Franta.

Londra condamna "agresiunea grava" a Rusiei

Guvernul de la Londra a acuzat miercuri Rusia ca a comis o agresiune grava prin incursiunea militara pe teritoriul georgian, avertizand Moscova de "consecinte politice" din cauza nerespectarii responsabilitatilor.

Declaratia a fost facuta de seful diplomatiei londoneze, David Milliband, care a afirmat ca "imaginea tancurilor rusesti traversand granitele comune si avansand pe teritoriul unui stat suveran a provocat frica multor persoane".

Milliband a spus ca "nu acesta este modul in care relatiile internationale se desfasoara in secolul XXI", adaugand ca "trebuie sa ne asiguram ca rusii sunt constienti ca dispun de drepturi in sistemul international, dar acestea trebuie insotite de responsabilitati... atunci cand responsabilitatile nu sunt onorate, vor exista consecinte politice pentru Rusia".

Georgia acuza Rusia de incalcarea acordului de incetarea focului

Presedintele georgian Mihail Saakasvili a acuzat Rusia ca incalca acordul de incetare a focului. "Fortele de ocupatie ruse isi continua miscarile in Georgia, in pofida acordului de incetare a focului", a declarat Saakasvili. Liderul georgian sustine ca soldatii rusi trag asupra civililor din Gori.

Declaratia liderului de la Tbilisi a fost completata de cea a secretarului Consiliului de securitate georgian, Aleksandr Lomaia, care a afirmat ca un convoi de tancuri rusesti a intrat in orasul Gori. In acelasi timp, AFP a anuntat ca tancuri rusesti se indreapta spre Tbilisi.

Fortele georgiene se retrag din Osetia de Sud

Rusia a anuntat miercuri ca fortele georgiene se retrag din Osetia de Sud. Actiunea intervine la o zi dupa ce Rusia si Georgia au acceptat planul de pace negociat de Franta care se afla la presedintia prin rotatie a UE.

Documentul prevede retragerea fortelor ruse si georgiene, fara a face insa referire la statutul teritoriilor separatiste georgiene. Planul prevede, de asemenea, ca partea rusa si cea georgiana sa se angajeze sa nu "recurga la forta", sa inceteze ostilitatile definitiv, sa asigure "acces liber pentru ajutorul umanitar". Fortele georgiene vor trebui sa revina "in locul obisnuit de cantonare", iar armata rusa trebuie sa se retraga "in pozitiile anterioare declansarii ostilitatilor".

Pe de alta parte, liderii Abhaziei si Osetiei de Sud, respectiv Serghei Bagaps si Eduard Kokoiti, au declarat ca nu vor mai purta convorbiri cu Georgia. "Pe viitor, nu vor mai avea loc niciun fel de convorbiri cu Georgia", a declarat Bagaps, adaugand ca "infractorii publici trebuie judecati, nu trebuie purtate convorbiri cu ei".

La randul lui, Eduard Kokoiti a declarat: "Nu poti avea niciun fel de discutii cu autorii unui genocid. Doar un judecator de la un tribunal penal international poate discuta cu ei", a adaugat liderul Osetiei de Sud.