NATO a dat asigurari, marti, ca promisiunea facuta Georgiei in acest an, la Summitul de la Bucuresti, potrivit careia va adera, in viitor, la Alianta Nord Atlantica ramane in vigoare, in ciuda conflictului cu Rusia.

"Cred ca declaratia de la Bucuresti ramane in picioare", a declarat secretarul general al Aliantei, Jaap de Hoop Scheffer, dupa reuniunea Consiliului NATO de la Bruxelles.

"Niciun stat aliat nu va actiona diferit fata de declaratia de la Bucuresti ... Situatia nu s-a schimbat", a spus el.

Scheffer a pledat pentru revenirea fortelor implicate in conflictul din Georgia la pozitiile detinute in data de 6 august: "Este foarte important pentru toate partile sa refaca acel status-quo care a existat pana la 6 august", a spus Jap de Hoop, dupa reuniunea NATO la nivel de ambasadori, la care a participat si seful diplomatiei georgiene, Eka Tkeselasvili.

Georgia solicita asistenta militara din partea NATO

Georgia a anuntat ca a solicitat marti "asistenta militara" din partea NATO, in special pentru inlocuirea sistemelor radar distruse de ofensiva rusa. Solicitarea a fost formulata in cadrul reuniunii reprezentantilor statelor membre ale Aliantei Nord Atlantice.

Armata georgiana a inregistrat pierderi grele iar fortele ruse au distrus o mare parte a tehnicii militare si a armamentului de care dispunea, a declarat marti, pentru AFP, secretarul Consiliului de securitate al Georgiei, Alexandre Lomada.

"Trupele noastre au inregistrat pierderi grele. O mare parte a echipamentului si a tehnicii militare au fost distruse in ciocnirile cu fortele militare ruse", a declarat responsabilul georgian.

Alexandre Lomada a precizat insa ca Georgia a reusit sa-si salveze "inima armatei georgiene", care s-a regrupat pentru a proteja capitala.

Oficialul georgian a acuzat din nou Rusia ca a continuat bombardamentele, care au cauzat moartea a 14 civili, in ciuda anuntului presedintelui rus Dmitri Medvedev privind incetarea operatiunilor militare in Georgia.