Ministerul roman al Afacerilor Externe al Romaniei evacueaza cetatenii romani din Georgia. Acestia sunt asteptati la ambasada Romaniei din Tbilisi. Cei aproximativ 55 de cetateni romani au fosti evacuati cu masini pana la granita cu Armenia, potrivit Realitatea TV. Trupele ruse au ocupat, luni seara, portul georgian Poti de la Marea Neagra, relateaza Reuters.

Fortele rusesti au ajuns pana la 20 de kilometri de capitala georgiana Tbilisi si au ocupat deja "cea mai mare parte" din teritoriul Georgiei, a anuntat presedintele Mihail Saakasvili intr-o alocutiune televizata, citat de AFP. Georgia cere ajutor international pentru ca fortele ruse sa nu ocupe capitala Tbilisi.Intre timp, ministrul rus al apararii a dat, insa, asigurari ca armata rusa nu se indreapta spre capitala Georgiei si nu intentioneaza sa ocupe Tbilisi, potrivit agentiei Interfax, citata de AFP.

Razboiul ruso-georgian a fost dublat si de un adevarat razboi informational, manipularile, zvonurile si dezinformarile fiind prezente pe toata durata zilei de luni.

Fortele rusesti au declansat luni o operatiune militara in sudul Georgiei, la Senaki, in apropierea regiunii separatiste Abhazia, ocupand o baza a armatei georgiene.

Aceasta actiune reprezinta o premiera in conflictul ruso-georgian, in conditiile in care, pana in prezent, operatiunile trupelor rusesti s-au limitat la cele doua teritorii separatiste - Abhazia si Osetia de Sud - unde Moscova a trimis, inca din anii '90, forte de mentinere a pacii, potrivit AFP.

Oficialii rusi sustin ca ofensiva militara la Senaki a avut drept scop impiedicarea tirurilor artileriei georgiene impotriva Osetiei de Sud.

Senaki se situeaza la peste 150 de kilometri de Osetia de Sud, principala zona de conflict intre Rusia si Georgia, si la doar 15 kilometri de Abhazia.

"Fortele rusesti au ocupat baza militara de la Senaki, care era abandonata si pazita doar de cativa soldati", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului georgian de Interne.

Saakasvili: Rusia vrea sa ocupe intreaga Georgie

Intr-o declaratie televizata, liderul georgian Mihai Saakasvili a denuntat operatiunile militare rusesti drept o tentativa de ocupare a Georgiei.

"Aceasta actiune provocatoare urmareste ocuparea Osetiei de Sud, a Abhaziei si, in cele din urma, a intregii Georgii", a spus Saakasvili.

Un inalt responsabil al armatei ruse, Anatoli Nogovitsine, a oferit insa asigurari ca trupele de mentinere a pacii nu urmaresc ocuparea teritoriului Georgiei.

Georgia acuza ca rusii au ocupat Gori, Rusia dezminte informatia

Fortele rusesti au ocupat luni seara Gori, cel mai mare oras georgian din apropierea Osetiei de Sud, a declarat, pentru AFP, secretarul Consiliului de securitate georgian, Alexandre Lomada.

"Fortele rusesti au ocupat Gori. Armata georgiana a primit ordinul sa se retraga din oras si sa-si intareasca pozitiile in apropiere de Mtskheta, pentru a apara capitala", a precizat acesta.

Mtskheta este situat la 24 de kilometri de Tbilisi, iar Gori se afla la 90 de km de capitala georgiana.

Ministerul rus al apararii a negat insa ca fortele de pace ar fi ocupat orasul Gori. "Nu exista trupe rusesti in Gori", a declarat un purtator de cuvant.

Gori, orasul natal al lui Stalin, este considerat un punct strategic in Georgia, deoarece permite controlul asupra rutelor de comunicare si de transport intre estul si vestul Georgiei.

Aproape 80% dintre locuitorii orasului au fugit de frica bombardamentelor rusesti in zona, a anuntat Inaltul comisariat pentru refugiati.

Osetia de Sud: principalele evenimente de la inceputul ofensivei (AFP)

VINERI, 8 august

  • Ofensiva georgiana impotriva Osetiei de Sud. Lupte violente intre fortele osete si georgiene, in zona capitalei separatiste Tshinvali
  • Rusii bombardeaza orasul georgian Gori, un aeroport militar in estul Georgiei si pozitiile georgiene din jurul Tshinvali, care sunt distruse

SAMBATA, 9 august

  • Lupte violente in Osetia de Sud, bombardamente rusesti asupra Gori si a portului Poti
  • Trupele abhaze declanseaza o ofensiva in zona Kodori, singura regiune a republicii separatiste controlata de georgieni
  • UE avertizeaza Rusia, subliniind ca o continuare a operatiunilor militare va afecta relatiile bilaterale
  • Presedintele Mihail Saakasvili propune incetarea focului, dar Rusia cere retragerea fortelor georgiene din zona de conflict

DUMINICA, 10 august

  • Lupte violente in Osetia de Sud. Rusii bombardeaza zona Kodori, portul Poti si un aeroport militar din apropierea capitalei Tbilisi
  • Georgia anunta o retragere generala a trupelor din Osetia de Sud si incetarea focului. Armata rusa preia controlul asupra Tshinvali
  • Autoritatile osete anunta 1.600 de morti in Tshinvali, ambasada rusa la Tbilisi vorbeste despre "cel putin 2.000 de civili" ucisi, Tbilisi sustine ca pierderile georgiene se ridica la 95 de morti
  • Statele Unite avertizeaza Moscova ca o continuare a acestei "agresiuni" va avea consecinte grave asupra relatiilor bilaterale
  • Seful diplomatiei franceze, Bernard Kouchner, efectueaza un turneu la Tbilisi si Moscova

LUNI, 11 august

  • In cursul noptii, mai multe orase din Georgia sunt bombardate de armata rusa
  • Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, anunta ca operatiunile militare din Osetia de Sud sunt in mare parte finalizate
  • Premierul rus Vladimir Putin acuza Statele Unite ca sustin Georgia in acest conflict
  • Un reprezentant al Osetiei de Sud anunta ca fortele georgiene au reluat atacurile asupra regiunii
  • Bernard Kouchner declara ca presedintele Saakasvili a acceptat aproape toate propunerile UE si OSCE. Liderul georgian a semnat un document cu propuneri de pace
  • Presedintele Medvedev se pronunta pentru o misiune OSCE in Osetia de Sud
  • Rusia anunta ca fortele de mentinere a pacii au intrat in orasul Senaki  

MARTI, 12 august

  • Fortele abhaze au lansat o operatiune militara menita sa indeparteze trupele georgiene din defileul Kodori 
  • Presedintele francez, Nicolas Sarkozy pleaca la Moscova sa discute cu presedintele rus Dmitri Medvedev, apoi merge la Tbilisi pentru convorbiri cu omologul sau georgian, Mihail Saakasvili