Rusia a respins oficial propunerea Georgiei privind incetarea focului, afirmand ca atata vreme cat autoritatile de la Tbilisi nu renunta la folosirea fortei militare in regiune un astfel de document nu poate fi luat in considerare.

Secretarul Consiliului de Securitate georgian, Alexandre Lomada, a anuntat luni ca presedintele Mihail Saakasvili a semnat un document care contine "propuneri de pace", document care beneficiaza si de sustinerea Uniunii Europene.

Propunerea georgiana urmeaza a fi transmisa Rusiei, a precizat oficialul georgian, citat de AFP.

Rusia nu a asteptat insa sa intre in posesia documentului si a respins propunerea Georgiei de incetare a focului.

"Potrivit informatiilor furnizate de forta ruseasca de mentinere a pacii in Osetia de Sud, Georgia continua sa utilizeze forta militara in regiune si, in aceste conditii, nu putem lua in considerare un astfel de document", a declarat un purtator de cuvant al Kremlinului.

Aceste declaratii vin dupa ce agentia rusa de presa Ria Novosti, care citeaza o agentie georgiana, a anuntat ca presedintele georgian Mihail Saakasvili ar fi semnat un acord de incetare a focului.

La doar cateva minute, un inalt oficial rus a dezmintit stirea, catalogand-o drept o "inselatorie". Potrivit informatiei initiale, este vorba despre un document agreat de UE, pe care presedintele francez Nicolas Sarkozy ar urma sa-l prezinte si Kremlinului.

G7 cere Rusiei sa accepte armistitiul cu Georgia

Ministrii de externe ai statelor membre ale Grupului celor 7 au cerut Rusiei sa accepte imediat incetarea focului si sa respecte integritatea teritoriala a Georgiei, anunta Reuters.

Un purtator de cuvant al Departamentului de Stat a precizat ca ministrii au discutat luni, intr-o videconferinta, situatia din Georgia si si-au exprimat sprijinul pentru eforturile de mediere a crizei conduse de ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, si de seful diplomatiei finlandeze, Alexander Stubb.

"Ministrii de externe ai Grupului isi reafirma sprijinul pentru integritatea teritoriala si suveranitatea Georgiei si cer Rusiei sa respecte aceste principii", a spus purtatorul de cuvant.

Grupul celor 7 este format din Italia, Franta, Germania, Japonia, Marea Britanie, Statel Unite si Canada.