Peste 50 de avioane rusesti survoleaza, luni dimineata, teritoriul georgian, iar capitala Tbilisi a fost tinta bombardamentelor, transmit agentiile internationale de presa.

Avioane rusesti au bombardat, duminica noaptea, Aeroportul International din Tbilisi, provocand "cateva" pagube materiale. Totodata, orasul Gori, din centrul Georgiei, este tinta atacurilor rusesti, a anuntat Ministerul georgian de Interne citat de AFP.

Totodata, un purtator de cuvant al Ministerului georgian de Interne declara ca Rusia a declansat, luni dimineata, atacuri aeriene asupra unui obiectiv militar de la periferia capitalei Tbilisi.

"Cel putin doua bombe au fost auzite explodand", a spus acesta.

Un purtator de cuvant al fortelor aeriene ruse, contactat de AFP, a refuzat sa comenteze informatia, anuntand ca declaratii oficiale pe aceasta tema vor fi facute intr-o conferinta de presa care va avea loc la Moscova la ora 12:00, ora Romaniei.

Tot luni dimineata Georgia si-a continuat bombardamentele asupra capitalei provinciei separatiste Osetia de Sud, Tskhinvali, in pofida anuntului de duminica potrivit caruia isi va retrage trupele, a declarat un comandat al fortelor ruse de mentinere a pacii, citat de agentia Interfax.

Intre timp, presedintele american George Bush condamna “raspunsul disproportionat al Moscovei” in criza din Osetia de Sud, scrie Reuters.

Totodata, Rusia se pregateste sa trimita inca 9.000 de soldati in republica separatista Abhazia, a anutat, luni, Alexandre Novitski, un comandant rus citat de agentia Interfax. Acestia vor trebui sa "intareasca" contingentul de mentinere a pacii aflat in zona a adaugat acesta, scrie AFP. Autoritatile din Abhazia au decis decretarea "starii de razboi" intr-o parte a teritoriului sau, duminica, incepand de la ora 20:00 GMT (23:00, ora Romaniei).

Pe de alta parte, Uniunea Europeana a anuntat ca a deblocat un prim ajutor umanitar in valoare de un milion de euro, pentru sprijinirea populatiei civile afectata de conflictul armat dintre Rusia si Georgia, scrie AFP.

Ajutorul este destinat acoperirii cheltuielilor pentru asistenta medicala, aprovizionare cu apa, dotare cu echipament sanitar, hrana, paturi sau adaposturi de urgenta.

Georgia a cerut, duminica seara, Rusiei sa inceapa discutii pentru incetarea ostilitatilor si a ordonat fortelor sale incetarea imediata a focului, a anuntat Ministerul gerogian al Afacerilor Externe.

Totodata presedintele georgian Mihail Saakasvili a declarat duminica, intr-un interviu pentru CNN ca tara sa nu doreste alte actiuni militare si ca e nevoie sa fie oprite imediat ostilitatile.

„Avem nevoie sa oprim luptele si sa aducem din nou pacea, suntem gata sa semnam un acord de incetare a focului. Suntem cat putem de flexibili in aceste conditii, pentru ca dorim sa aducem pacea si sa punem capat acestor violente si actiuni brutale lipsite de sens in urma carora se inregistreaza atat de multe victime", a declarat Mihail Saakasvili.