“Cand se trage, este deja razboi” – sunt in unanimitate de parere expertii si politicienii, carora Gazeta.ru le-a pus intrebarea daca a inceput sau nu noul razboi caucazian si cine se face vinovat.

  • Aleksei Malachenko, centru Carnegie: Este razboi – sunt tancuri si avioane. Se poate termina si maine – pentru ca pe un astfel de teritoriu un razboi nu poate dura. Nu ai unde sa te duci. Curand actiunile militare de amploare vor fi stopate, dupa care ramane de vazut daca va fi sau nu un razboi de gherila, un razboi de partizani, razboi civil, etc. Sentimentul este ca Rusia nu-si permite sa-si iasa din fire, se stapaneste, pentru ca situatia nu este, pentru ea, deloc simpla: un amestec deschis inseamna reactii nedorite peste hotare, in conditiile in care nici in interiorul tarii, mai ales in Caucazul de nord, puterea nu se bucura de mare popolaritate. Practic, Rusia lupta deja, iar asta e ceva de neinteles. Rusia este interesata sa puna cat mai repede capat acestei situatii. Desi, daca georgienii au fixat deja steagul lor la Tzhinvali, asta nu e bine pentru Moscova. Pentru ca atunci cand vor fi reluate negocierile dintre Rusia si Georgia, ele se vor derula intr-un context absolut nou. 
  • Ghennadi Gudkov, deputat din partea fractiunii „Rusia justa”: Este un razboi al conducerii Georgiei, care a decis sa rezolve astfel problema cu Osetia de Sud si cu teritoriile controversate. Este un razboi al metodelor dure, penru ca se folosesc sisteme de foc continuu Grad, ceva inadmisibil, cand in zona de cnflict se afla populatie civila si pasnica. Actiunile Georgiei vor conduce la numeroase victime. Este un razboi care poate dura de la o zi la o vesnicie. Este de la sine inteles ca solutia militara nu este o solutie. Daca Osetia de Sud va primi sprijin, Georgia nu va putea tine piept. 
  • Aleksei Vlasov, director adjunct al Centrului de informare si analiza al Universiatatii din Moscova: Este inceputul fazei de foc a conflictului. Calculul lui Saakasvili este de a aduce Osetia de Sud sub controlul guvernului dominat de el si sa proclame restaurarea ordinii constitutionale. Comunitatea internationala nu este inca pregatitata sa critice conducerea georgiana, iar conducerea rusa nu trebuie sa se bazeze pe ideea potrivit careia Consiliul de securitate va iesi cu declaratii mai dure. Planul lui Saakasvili poate fi inclusiv acela de a arata Rusia in ochii comunitatii internationale ca participant activ la conflict de partea Osetiei de Sud. Pentru ca acest lucru sa nu se intample, Rusia va trebui sa dea dovada de o desavarsita arta a diplomatiei. Dar deocamdata exista sentimentul ca liderii rusi nu au mutari bune. Complexitatea situatiei este accentuata si de faptul ca Putin este la Beijing, iar Medvedev in concediu de lucru, pe Volga. Singurul lucru pe care Putin l-ar putea obtine pe teritoriul CSI  este sprijinul Asiei centrale si a lui Lukasenko. Oricum nu va iesi un front comun. 
  • Aleksandr Konovalov, presedintele Institutului pentru studii strategice: Este oare razboi? Cand tancurile trag, iar avioanele sunt doborate – este cu siguranta razboi. Al cui razboi, nu stiu. Pana mai ieri as fi spus ca este un fel de a treia forta, care, in interesele ei economice, are nevoie de razboi. Dar nici georgienii, nici osetinii, si cu atat mai mult nici Rusia nu au nevoie de razboi. Dar la mijlocul noptii s-a anuntat ca incepe operatiunea de restaurare a ordinii constitutionale in Osetia de Sud. Sentimentul este ca Saakasvili incearca sa se foloseasca de momentul cand el are superioritate numerica si posibilitatea de a exploata efectul de surpriza. Nu stiu daca ar puea fi actiunile adecvate ale Rusiei. In general, modul in care este pusa problema – posibil conflict intre Georgia si Rusia – este de un idiotism infricosator. Este absurd istoric si cultura.