Israelul isi intareste capacitatile militare, pe fondul cresterii sentimentului de ingrijorare fata de ambitiile nucleare ale Iranului. Autoritatile israeliene sunt increzatoare ca o lovitura militare va incetini semnificativ capacitatea Iranului de a dezvolta arme nucleare, chiar daca nu va reusi sa distruga definitiv instalatiile nucleare ale Teheranului, noteaza AP.

Statul evreu a achizitionat 90 de avioane F-16I, capabile sa atinga Iranul, si va dispune de inca 11 aparate de acest tip pana la sfarsitul anului viitor. De asemenea, a achizitionat doua submarine Dolphin din Germania, capabile sa foloseasca rachete nucleare, pe langa cele trei pe care le detinea deja.

In curusul acestei veri, armata a desfasurat manevre aeriene in Mediterana, nefiind nici acum clar daca aceste exercitii au reprezentat o repetitie finala pentru un atac asupra Iranului, un avertisment adresat republicii islamiste sau un mod de a fota statele occidentale sa intareasca sanctiunile internationale asupra Teheranului.

Israelul nu poate risca un alt Holocaust

Israelul considera ca Tehranul va dispune de suficient uraniu imbogatit pentru fabricarea armei nucleare in 2009 sau, cel mai tarziu, in 2010. Expertii SUA considera insa ca Iranul va dispune de aceasta capacitate in circa zece ani. In general, oficialii SUA nu cred ca Iranul este atat de aproape de fabricarea bombei nucleare, dar sunt ingrijorati de ritmul rapid in care Teheranul a reusit sa dezvolte centrifugi pentru imbogatirea uraniului.

"Israelul ia in serios declaratiile presedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad. Israelul nu poate risca un alt Holocaust," a spus vicepremierul israelian Shaul Mofaz.

Liderul iranian ar fi cerut, recent, eliminarea Israelului, dar traducerea exacta a declaratiei lui Ahmadinejad este disputata. Unii traducatori sustin ca el a cerut "stergerea Israelului de pe harta", in timp ce altii spun ca o traducere mai exacta ar fi "disparitia din paginile timpului" - sugerand ca statul israelian nu va fi distrus, ci va disparea singur.

Iranul, un caz mai complicat decat Irakul sau Siria

Un atac asupra instalatiilor nucleare iraniene este de departe mai complicat decat raidul israelian care a distrus, in 1981, reactorul nuclear irakian de la Osirak sau decat atacul asupra uzinei nucleare siriene din 2007.

Iranul dispune de multiple instalatii nucleare imprastiate in toata tara, dintre care unele subterane sau ascunse in zonele montane, spre deosebire de coomplexele supra-terane din Irak si Siria.

"Pentru Israel, aceasta tinta nu este de neatins", a declarat generalul Aharon Zeevi-Farkash, fost sef al serviciului secret al armatei.

Israelul, ingrijorat de relaxarea pozitiei SUA

In orice caz, este putin probabil ca Israelul sa declanseze un atac fara acordul Statelor Unite.

Recentele semnale potrivit carora Statele Unite se indeparteaza de o optiune militara - inclusiv propunerea deschiderii unei reprezentante diplomatice la Teheran si acordul privind prezenta unui diplomat american la negocierile de la Geneva - nu sunt privite cu ochi buni de Israel.

Oficiali israelieni de rang inalt, care doresc sa-si pastreze anonimatul pentru a nu crea impresia unor disensiuni cu SUA, cel mai important aliat al Israelului, se declara ingrijorati de o posibila "relaxare" a pozitiei americane fata de Iran.

Avand in vedere preferinta comunitatii internationale pentru sanctiuni si mijloace diplomatice, o lovitura militara israeliana nu pare iminenta.

Costul unui atac ar putea fi imens

Daca, totusi, va opta pentru un atac, Israelul se va confrunta cu o forta defensiva iraniana semnificativa, care include 29 noi sisteme de rachete sol-aer Tor-M1, pe care Iranul le-a cumparat din Rusia anul trecut, pentru 700 milioane dolari.

Expertii militari avertizeaza ca o lovitura isreliana necesita bombe de mare tonaj pentru distrugerea buncarelor subterane - ceea ce Israelul nu a reusit sa duca la bun sfarsit in razboiul din 2006 impotriva Hezbollah. SUA dispun insa de aceasta capacitate.

Si totusi, costul unui atac, atat pentru SUA, cat si pentru Israel - ar putea fi imens.

Iranul poate opri productia de petrol si inchide stramtoarea Hormuz, care ar genera o majorare fara precedent a pretului titeiului si ar slabi semnificativ economiile occidentale.

De asemenea, un atac ar putea reactiva militantii siiti din Irak, precum si militiile din Liban si Fasia Gaza, de unde Israelul poate fi atacat cu rachete de raza lunga Shahab-3.

Oportunitatea atacului ar trebui decisa in functie de cat va reusi o astfel de actiune sa intarzie programul nuclear al Iranului, spune Chuck Freilich, fost consilier adjunct pe probleme de securitate nationala. "O intarziere de doi - trei ani nu merita efortul. Pentru o intarziere de 5 - 10 ani, as spune ca merita", a declarat Freilich.