Ministerele ucrainene al apararii si al afacerilor externe au confirmat declaratiile presedintelui sud-osetin, Eduard Kokoita, privind livrarile de armament ucrainean in Georgia. Kievul a precizat ca toate operatiunile s-au derulat cu respectarea legii, fara insa a indica tipul de arme furnizate si nici cantitatea exporturilor catre Tbilisi incepand din 2005, scrie Nezavisimaia gazeta.

Comentariile responsabililor ucraineni pe marginea acuzatiilor formulate de autoritatile de la Thinvali a fost interpretat de analisti drept o posibila tentativa din partea Kievului de agravare premeditata a relatiilor cu Moscova.

Acordul de colaborare tehnico-militara dintre Ucraina si Georgia a fost semnat in 2005, imediat dupa ce prietenul presedintelui Mihail Saakasvili, Viktor Iuscenko, a devenit presedinte. La acea data, purtatorul de cuvant al Ukrspetzeksport, o structura de stat care controleaza pana la 90% din totalul exporturilor realizate de complexul militaro-industrial al tarii, i-a anuntat pe ziaristi ca documentul poarta stampila „strict secret”, continutul lui avand caracter de secret de stat.

In toamna aceluiasi an, insa, Kokoita a declarat pentru prima data public ca Ucraina furnizeaza Georgiei tancuri T-72, elicoptere MI-8, transportoare blindate, rachete si alte tipuri de armament.

Comunitatea internationala a ignorat aceste informari, care s-au repetat periodic, partile aratate cu degetul refuzand orice comentarii.

In iunie anul curent, in timpul vizitei sale la Tibilis, ministrul apararii al Ucrainei, Iuri Ehanurov, nu numai ca a confirmat livrarile de arme, dar a anuntat ca autoritatile tarii sale şi cele georgiene au convenit un program comun de cercetari stiintifice pentru diferite tipuri de arme.

Expertii ucraineni sunt de parere ca, tensionand in mod artificial starea de spirit, Iuscenko si Saakasvili urmaresc, de fapt, sa determine NATO sa accelereze rezolvarea problemei aderarii tarilor lor la Alianta, fiind vorba de securitate nationala. Aceeasi specialisti precizeaza ca in rol de „inamic extern”, nenumit, este vizata Rusia.

In acest moment, de situatia din sudul Abhaziei se foloseste Saakasvili. Iar in aceasta primavara, dupa summitul NATO de la Bucuressti, Iuscenko a relatat Occidentului despre pericolul pe care-l reprezinta unele din declaratiile presedintelui de atunci al Rusiei, Vladimir Putin, la adresa securitatii si suveranitatii Ucrainei, noteaza publicatia rusa.