Nezavisimaia gazeta a aflat despre formarea in SUA, din initiativa Centrului Nixon si a Universitatii Harvard, a unei comisii bipartinice menita sa elaboreze un raport pentru viitorul presedinte american, referitor la cum trebuie sa fie politica Washingtonului in privinta Rusiei. Comisia reuneste politicieni, diplomati si experti, inclusiv dintre cei cu influenta directa asupra modelarii opiniilor de politica externa ale candidatilor.

Potrivit datelor prezentate de publicatia de la Moscova, in luna noiembrie comisia va trimite o delegatie in capitala rusa. Misiunea grupului este de a explica noului lider de la Washington in ce consta importanta mentinerii unor relatii constructive intre SUA si Rusia.

Copresedintii noii structuri sunt senatorul republican Chuck Hegel, care l-a insotit pe candidatul democrat Barack Obama in recentul lui turneu international, si fostul senator democrat Harry Hart. Judecand dupa componenta lui, grupul poate avea o puternica rezonanta politica.

In ultimul timp, noteaza publicatia, McCain s-a referit de cateva ori la Rusiei, aproape de fiecare data intr-o nota neconstructiva. Obama a fost mai prudent in afirmatii si nu a sustinut ideea de excludere a Rusiei din G8, asa cum sugerase McCain. In schimb, recenta lui declaratie despre situatia din regiunile separatiste ale Georgiei, potrivit careia Rusia nu actioneaza pentru rolul de mediator in reglementarea conflictului, a starnit critici din partea unor analisti occidentali.

Oricum ar fi, scrie in incheiere Nezavisimaia gazeta, observatorii sunt unanimi in a estima ca atat Obama, cat si McCain pot deveni niste politicieni mult mai pragmatici in relatia cu Rusia dupa instalarea la Casa Alba.