Rwanda a acuzat marti Franta ca "a participat la punerea in practica" a genocidului din 1994. Printre oficialii francezi acuzati de o comisie de ancheta figureaza presedintele in functie la acel moment, Francois Mitterrand (mort in 1996), premierul Edouard Balladur, ministrul Afacerilor externe Alain Juppe, precum si 20 de militari francezi, relateaza AFP.

Ministrul rwandez al Justitiei, Tharcisse Karugarama, a prezentat marti concluziile raportului de ancheta privind rolul jucat de Franta in genocid, afirmand ca autoritatile de la Paris "stiau de pregatirea genocidului", au "participat la principalele initiative" si la punerea sa in practica.

"Militarii francezi au comis in mod direct asasinate impotriva etnicilor tutsi si a etnicilor hutu acuzati ca ar fi adapostit populatia tutsi. Militarii francezi au comis numeroase violuri asupra femeilor tutsi", se arata in raport.

Genocidul a facut, potrivit Natiunilor Unite, circa 800.000 de victime in randul minoritatii tutsi si a etnicilor moderati hutu, in aproape o suta de zile.

Kigali a rupt, la sfarsitul anului 2006, relatiile diplomatice cu Parisul, dupa ce un judecator francez a cerut inceperea urmaririi impotriva presedintelui Paul Kagame pentru participarea la atentatul asupra fostului sef de stat Juvenal Habyarimana, in 6 aprilie 1994. Atentatul a fost elementul declansator al genocidului.

In octombrie si decembrie 2006, comisia rwandeza de ancheta, formata din istorici si juristi, a organizat auditii publice ale martorilor genocidului, inclusiv fosti militari, acuzand Franta de complicitate.

Autoritatile franceze au afirmat, la inceputul anului 2007, ca nu recunosc legitimitatea sau competenta acestei comisii.