Aproximativ 3.000 de militari au fost desfasurati in marile orase din Italia, dupa ce un decret referitor la siguranta pe strazi adoptat de Guvernul Silvio Berlusconi a intrat in vigoare, luni dimineata.

O mie de militari vor supraveghea obiectivele importante precum ambasadele, o mie au fost trimisi la centrele unde sunt retinuti imigrantii ilegali, in timp ce o mie vor participa la "patrule mixte" cu politia, pe strazile oraselor mari, precum Roma, Napoli sau Milano.

La Roma, 400 de soldati au fost desfasurati in zece statii de metrou, printre care cea din gara centrala Termini. In schimb, primarul Romei Gianni Alemanno a dat asigurari ca nici un militar nu va patrula pe strazile centrului istoric, vizitat de mii de turisti.

Decretul a fost adoptat la sugestia ministrului de interne, Roberto Maroni, care si-a motivat demersul prin necesitatea unei mai bune gestionari a fenomenului imigratiei ilegale.

Opozitia a contestat masura luata de Executivul italian, pe motiv ca "aceasta situatie nu va face decat sa mareasca confuzia si ingrijorarea printre cetateni, in legatura cu situatia imigrantilor din Italia". De asemenea, sindicatele politistilor considera ca Guvernul Berlusconi ca vrea sa militarizeze marile orase, precizand ca excesul de uniforme pe strada va alunga, pe termen lung, turistii straini din peninsula.

Oficialii italieni au salutat insa decizia si s-au declarat optimisti pentru reusita acestei operatiuni. "In 1992, doar in Sicilia patrulau 20.000 de militari. In prezent, pentru toata Italia sunt 3.000", a afirmat fostul comandant al armatei, generalul Mario Buscemi, precizand ca "de aceasta data, sprijinul militarilor pentru fortele de politie va fi mai mic, mai degraba simbolic".

Surse: La Repubblica, NewsIn