O scurgere de plutoniu a avut loc, duminica dimineata, la un laborator al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), din orasul austriac Seibersdorf, noteaza agentiile internationale de presa. Incidentul nu s-a soldat cu victime si nu a avut impact asupra mediului, a anuntat Ministerul austriac al Mediului.

"Scurgerea nu a pus in pericol populatia" deoarece "radiatiile au ramas in zona de securitate a centrului AIEA", a declarat purtatorul de cuvant al ministerului Daniel Kapp, precizand ca "nicio crestere a nivelului de radioactivitate nu a fost inregistrata de centrele de masurare austriece"

"Va fi demarata o ancheta in acest caz", a adaugat Kapp.

De asemenea, un purtator de cuvant al AIEA a declarat ca o mica sticla cu mostre a explodat probabil ca rezultat al presiunii gazului si a adaugat ca zone ale cladirii, situate la sud de Viena, capitala tarii, au fost contaminate cu plutoniu. AIEA estimeaza ca nu exista radiatii in urma incidentului.

Laboratorul de la Seibersdorf examineaza esantioane prelevate in timpul misiunilor de monitorizare ale AIEA desfasurate in intreaga lume. Cea mai recenta inspectie de acest gen a avut loc in Siria, la un presupus centru nuclear distrus in septembrie anul trecut de un raid israelian.

In noiembrie 2007, directorul general al AIEA, Mohammed ElBaradei, a declarat ca laboratorul din Seibersdorf, construite in anul 1970, nu indeplinesc standardele de securitate al ONU. El a propus alocarea a 27,2 milioane de euro pentru modernizarea complexului.