Mai multe persoane au fost retinute sambata dupa-amiaza in Turcia, fiind suspectate de implicare in dublul atentat cu bomba produs duminica in Istanbul, a anunta ministrul turc de Interne, citat de BBC.

Ministrul Besir Atalay a afirmat ca fortele de securitate i-au arestat pe majoritatea celor aflati in spatele atacurilor din urma cu cateva zile, care au provocat moartea a 17 persoane si ranirea altor 150.

Imediat dupa atentate, guvernul de la Ankara a acuzat Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) ca s-ar fi aflat in spatele atacurilor, insa gruparea a respins orice implicare. Miercuri, politia a retinut noua persoane, suspectate ca au participat la atentate.

Atentatele, calificate de autoritati drept "teroriste", au avut loc pe o artera comerciala a Istanbulului, in cartierul Gungoren. Ele s-au produs intr-o perioada tensionata, in conditiile in care autoritatile efectueaza o ancheta asupra unei posibile lovituri de stat iar partidul de guvernamant a ajuns in fata justitiei, fiind acuzat ca promoveaza o politica de islamizare a tarii.

La sfarsitul saptamanii trecute, un tribunal din Istanbul a decis judecarea retelei nationaliste Ergenekon, acuzata ca a incercat sa provoace haos si violente in tara pentru a pregati terenul pentru o lovitura de stat militara impotriva guvernului aparut din miscarea islamista.

Pe de alta parte, Curtea Constitutionala din Turcia a decis miercuri sa nu scoata in afara legii partidul de guvernamant AKP, insa a impus sanctiuni financiare impotriva sa. Sase judecatori s-au pronuntat in favoarea interzicerii partidului si cinci impotriva, insa pentru a fi scos in afara legii era nevoie de cel putin sapte voturi.

Partidul a fost acuzat de activitati antilaice si ca submineaza sistemul secular al tarii. Magistratii au redus insa la jumatate fondurile partidului din acest an.