La Moscova au aparut primele contre intre presedintele Dmitri Medvedev si premierul Vladimir Putin: Medvedev a cerut joi organelor de ordine si tuturor institutiilor de stat "sa inceteze sa mai transforme mediul de afaceri intr-un cosmar", la doar citeva zile dupa ce declaratiile extrem de dure ale lui Putin la adresa companiei Mechel au dus la prabusirea cotatiilor acestei companii, dar si la caderea bursei din Moscova.

Dupa mai multe zile de tacere, presedintele Dmitri Medvedev a reactionat la “atacul” premierului Vladimir Putin impotriva companiei Mechel, critici care au antrenat prabusirea pietei ruse de capital. Ca si cum ar fi vorbit de cu totul altceva, Medvedev a cerut “autoritatilor de toate tipurile” sa “nu mai transforme mediul de afaceri intr-un cosmar”, ci impreuna sa contribuie la crearea “unui climat investitional normal”.

Dupa cum scrie publicatia electronica Gazeta.ru, este prima ciocnire publica de opinii intre succesor si predecesor. Vorbind de planurile de inlaturare a barierelor administrative din activitatea oamenilor de afaceri, Medvedev a spus: “I-ati chinuit cu verificari si tot soiul de atacuri pe motive comerciale. In general este cazul ca si organele noastre de ordine, si autoritatile de toate tipurile sa inceteze a mai transforma mediul de afaceri intr-un cosmar”.

“In tara noastra foarte importante sunt semnalele, a continuat presedintele. Considerati ca semnalul a fost dat. Exista o lege pe aceasta tema, vom adopta si alte documente suplimentare. Esential este sa intelegem ca nu avem nevoie de asa ceva”. Pe de alta parte, s-a grabit el sa adauge, “si mediul de afaceri trebuie sa se comporte in mod adecvat, sa plateasca impozitele si sa actioneze in interiorul campului legislativ, fara a apela la scheme odioase de optimizare. Desigur nimanui nu-i place sa plateasca impozite. Toti cauta modalitati de optimizare. Dar asa cum se face la noi, cand prin optimizare se atinge o reducere de patru-cinci ori a obligativitatilor fiscale, este inadmisibil”.

Expertii cred ca, desi a fost destul de ferm, presedintele s-a straduit, totusi, sa nu intre in conflict deschis cu premierul. Se stie ca miercuri, Medvedev si Putin s-au intalnit la Kremlin. “Principala dorinta a lui Medvedev este de calma pietele. El a considerat necesar sa detensioneze situatia, sa cheme la protejarea nervilor. Este un mesaj adresat tuturor partilor conflictuale”, estimeaza politologul Dmitri Badovski.

Si tot joi, premierul Vladimir Putin a trecut peste capul lui Medvedev: a ordonat Ministerului de Interne si Ministerului pentru Situatii Exceptionale, care se subordoneaza sefului statului, sa acorde ajutor umanitar Ucrainei si Moldovei. Inca nu exista o replica a lui Medvedev la aceasta miscare a lui Putin.

Citeste si:

- Putin reia atacurile la adresa Mechel

- Cum a distorsionat Putin bursele din New York si Moscova