Un politist din New York a fost filmat in timp ce loveste un barbat cu un baston de metal, incidentul survenind la doar cateva zile dupa aparitia unei inregistrari in care un alt ofiter tranteste un biciclist la pamant, in timpul unei demonstratii de protest desfasurata in Times Square. Cele doua inregistrari video au provocat o reactie puternica a opiniei publice, ce a criticat metodele neortodoxe ale politiei new-yorkeze.

Un trecator a filmat incidentul produs pe 4 iulie in Manhattan, cand Michael Cephus a fost arestat de politisti, fiind acuzat ca avea asupra lui alcool. Politistii afirma ca

barbatul i-a atacat cu o umbrela si a refuzat sa fie incatusat. Avocatul sau sustine insa ca barbatul a fost lovit fara justificare de unul dintre ofiteri, surprins pe imagini in timp ce ii aplica lui Cephus mai multe lovituri cu un baston de metal.

Ofiterul Maurice Harrington a fost obligat sa predea insigna si arma, in timp ce anchetatorii incearca sa determine acum imprejurarile exacte ale incidentului.

Incidentul a fost dat publicitatii la doar cateva zile dupa ce un alt politist, Patrick Pogan, a fost filmat in timp ce a atacat cu brutalitate un biciclist ce participa la o demonstratie in Times Square. Pogan, care este fiul unui detectiv din NYPD, este vazut pe imagini in timp ce il ataca pe Christopher Long, ce participa la un protest al biciclistilor intitulat Critical Mass in centrul Manhattanului.

Un turist a filmat intreaga scena si a postat-o pe site-ul YouTube. La presiunea opiniei publice, Pogan a fost retras de la patrularile de strada si este in prezentat anchetat de Biroul de Afaceri Interne al Politiei din New York.

Politistii din New York au fost acuzati de mai multe ori de brutalitate si folosirea nejustificata a fortei. In 1997, un imigrant haitian, Abner Louima, a fost batut si abuzat sexual de mai multi politisti in interiorul unei sectii de politie din Brooklyn. In februarie 1999, un imigrant din Guinea, Amadou Diallo, a fost impuscat mortal de patru ofiteri care au pretins ca barbatul a incercat sa scoata un pistol din buzunar. In urma cu doi ani, ofiteri sub acoperire l-au impuscat pe un new-yorkez din Queens, Sean Bell, cu doar cateva ore inainte de nunta sa.