Un inventator din Noua Zeelanda a prezentat public "primul jet-pack operational din lume" - aparat de zbor personal, gata sa fie vandut oricarei persoane dispuse sa plateasca 100.000 de dolari, informeaza CNN. Dupa spusele inventatorului, aparatul de zbor este capabil sa zboare circa 50 de kilometri in 30 de minute.

In cadrul salonului aeronautic din Wisconsin, Glenn Martin si-a prezentat proiectul la care a lucrat timp de 30 de ani: "primul jet-pack operational din lume", aparat care va intra in productia de serie la inceputul lui 2009 si va costa 100.000 de dolari.

Asistat de doua persoane care se asigurau ca aparatul de zbor nu va fi "luat de vant", baiatul de 16 ani al lui Martin s-a ridicat de la sol si a zburat timp de 45 de secunde. Inventatorul a recunoscut ca a mers mai bine decat se astepta.

Jet-pack-ul a fost construit conform reglementarilor Administratiei Aviatiei Federale in domeniul aparatelor usoare de zbor si cantareste 115 kilograme, ceea ce inseamna ca utilizatorul aparatului nu va avea nevoie de brevet de pilot, scrie CNN.

Glenn Martin crede ca aparatul sau de zbor va fi intai "doar o jucarie pentru cei bogati, dar in timp, va fi asimilat de fortele armate, de trupele de patrulare a granitelor sau de echipe de salvare".

Ca masuri de siguranta, aparatul este dotat cu o parasuta de urgenta, eficienta doar de la inaltimi de peste 122 de metri, si un "tren de aterizare" care absoarbe impactul, dupa cum declara inventatorul.