Candidatul democrat pentru Casa Alba, Barack Obama, este comparat cu Britney Spears si Paris Hilton intr-un nou clip publicitar realizat de tabara republicanului John McCain, care sugereaza ca senatorul de culoare nu este decat un produs mass media si mai putin un politician ce merita sa ajunga presedintele Statelor Unite.

Intitulat "Celeb", videoclipul combina momente din turneul european a lui Obama cu imagini ale vedetelor Spears si Hilton, cunoscute pentru comportamentul lor public imatur.

"El este cea mai mare celebritate din intreaga lume, insa este pregatit cu adevarat sa conduca?", se intreaba vocea din clipul despre Obama, mentionand opozitia senatorului de Illinois la propunerera de foraj in afara coastelor maritime americane. De asemenea, naratorul sugereaza ca Obama va creste taxele in eventualitatea in care va ajunge presedinte al SUA.

Clipul republicanului John McCain a fost lansat miercuri si va fi difuzat in 11 state considerate decisive in lupta pentru Casa Alba. Analistii sunt de parere ca tabara republicana isi inteteste atacurile la adresa lui Obama, pe care-l prezinta drept un candidat lipsit de experienta si o creatie a media americana si internationala. De altfel, managerul de campanie al lui McCain, Rick Davis, a trimis presei un email in care sustine ca "Barack Obama este cea mai mare celebritate din lume, comparabil doar cu Tom Cruise, Britney Spears si Paris Hilton. Numai vedetele precum Barack Obama se duc la sala de sport de trei ori pe zi, mananca batoane energizante MET-RX si solicita o bautura organica rara - Black Forest Berry Honest Tea".

Davis a raspuns astfel afirmatilor lui Obama care a declarat in fata democratilor din Congres ca a devenit "un simbol" al aspiratiilor intregii lumii in legatura cu America si ca tara se afla acum "in momentul pe care il asteapta planeta".

Tabara lui Barack Obama a raspuns imediat prin lansarea unui clip, intitulat "Low Road", care afirma ca acuzatiile lui McCain sunt "exagerate" si "fara temei". Obama a declarat ca videoclipul este ultimul exemplu al "negativitatii" lui McCain, afirmand ca republicanul "pare sa nu aiba sa spuna nimic pozitiv despre mine".

Videoclipul lui Obama, care va fi difuzat incepand de joi, il infatiseaza pe senatorul republican alaturi de presedintele George W. Bush si sustine ca McCain recurge la "politicile trecutului".