Guvernul italian a declarat, vineri, stare de urgenta in intreaga tara, din cauza "persistentei si cresterii afluxului de imigranti extracomunitari", scrie La Repubblica. Decizia a fost luata la sugestia ministrului de interne, Roberto Maroni, care si-a motivat demersul prin necesitatea unei mai bune gestionari a fenomenului imigratiei ilegale.

"Starea de urgenta a fost initiata inca din 2002, insa aceasta masura era limitata doar la patru regiuni. Aceasta masura nu este menita sa mareasca problemele, ci reprezinta o modalitate practica de a le rezolva", a explicat Roberto Calderoli, responsabil insarcinat cu implmentarea acestei masuri.

Calderoli a mai precizat ca in primele sase luni ale anului in Italia au ajuns 9.342 de imigranti, dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Opozitia a contestat masura luata de Executivul italian, pe motiv ca "starea de urgenta nationala nu va face decat sa mareasca confuzia si ingrijorarea printre cetateni, in legatura cu situatia imigrantilor din aceasta tara".

Majoritatea celor vizati sunt imigranti albanezi si marocani.

Decizia a fost adoptata in contextul in care controversata lege a sigurantei care face din imigratia clandestina o infractiune a fost votata miercuri de senatul italian. De asemenea, Italia se afla de cateva saptamani in centrul unui scandal international ca urmare a deciziei de a amprenta cetatenii de etnie rroma.