Pe piata muncii din Berlin, competitia e stransa. Numarul mare de imigranti, precum si declinul economic al zonei fac ca rata somajului sa ajunga la un procent de 14%. Exista insa job-uri part-time pentru cei care pot sa aiba grija de copii, batrani, animale si chiar si copaci. Un berlinez plateste o suta de euro pe luna oricui e dispus sa planteze un cerc de flori in jurul unui copac si sa-l ingrijeasca de doua ori pe luna.

Un german a anuntat pe site-ul craigslist.org ca e in cautarea unui Baumpfleger (ingrijitor de copaci) dispus sa treaca de doua ori pe luna sa ingrijeasca planta.

"Caut un barbat sau o femeie care ar putea sa aiba grija de un copac in Tiergarden. As vrea ca la radacina copacului sa fie plantat un rond de flori care sa creeze un cerc cu un diametru de 1,5 metri. Locul ar trebui intretinut o data la doua saptamani".

L-am contactat pe "angajator" si ne-a povestit ca, momentan, traieste in Texas. El a spus ca tine foarte mult la copacul din Tiergarden fiindca e o amintire pe care mama lui a lasat-o in Berlin. Jobul este deschis oricui, inclusiv persoanelor cu disabilitati. "Ich denke an 100 Euro pro Monat" (Ma gandeam sa ofer 100 de euro pe luna)", spune germanul.

Munca in Berlin

Cu toate ca e capitala Germaniei, Berlinul nu e mai prosper ca alte orase germane. Venitul pe cap de locuitor este mai mic decat in alte landuri si aceasta in principal din cauza ratei crescute a somajului.

Potrivit EURES, in Berlin rata somajului ajunge la 14,1%. Cu o populatie de 3,4 milioane de locuitori, orasul este al doilea din Germania in privinta numarului de rezidenti veniti din alte tari, in special Turcia si Polonia.

Cu toate acestea, Institutul de cercetari in domeniul muncii prevede, din 2010, un reviriment serios al pietei muncii: numarul ofertelor de munca va creste atat in cadrul firmelor mici, cat si la companiile mari.